Център за еврейско-българско сътрудничество

Емблематичната израелска певица Ясмин Леви дебютира в България

Израелската певица Ясмин Леви ще изнесе своя първи концерт в България на 21 октомври в София.

Тя е емблематична с танго и фламенко интерпретации, и неповторима в изпълненията си на ладино музика. Пяла е в най-големите зали по света, а според запознати, концертите й са разтърсващи. Ясмин Леви въздейства не само с глас, но и с визия. Организаторите на концерта й в София подчертават, че е чест артист от такъв ранг да даде своя принос към българската музикална сцена тази есен.

Ясмин ще пее в Sofia Live Club, след участията си на подиума на Националния театър в Лондон.  Певицата пристига  в София с интернационална група музиканти и с богато разнообразие от инструменти. В песните й са използвани виолончело, контрабас, пиано, перкусии, както и персийски фолклорни инструменти като уд, дудук и дарбука, също и типични за Андалусия инструменти, ползвани във фламенко музиката.

Ясмин Леви е от еврейско-испанско-турски произход, корените й са от Измир. Родена е в Йерусалим през 1975 г. Пее в стиловете ладино. сефарадска музика, фламенко и уърлд. Тя произхожда от музикантско семейство. Баща й, Ицхак Исаак Леви е бил „хазан” (на иврит и на езика ладино така се наричат изпълнителите на еврейски молитви в синагогите).

Честите оценки за Ясмин Леви като изпълнител са, че е автентична и по библейски фатална. Вероятно това е и една от причините да пресъздаде образа на йерусалимската принцеса Саломе, в последната интерпретация на Националния театър на Великобритания, дело на известния режисьор Yael Färber. Певицата признава, че това е било голяма промяна в кариерата й. и че се е чувствала далеч от комфортната си зона в началото на репетициите. Естествено, отличните рецензии от страна критиците и публиката, не закъсняват и я опровергават.

Дебютният й диск Romance & Yasmin излиза през 2004 г. До момента е издала общо 8 албума. Повечето са испаноезични, но последният -„Rak Od Layla Echad“ от 2017 г.ес песни на иврит. Певицата има и дуети с различни уърлд изпълнители, сред които си заслужава да се открои сътрудничеството й с испанката Конча Буйка.

 

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930