Център за еврейско-българско сътрудничество

Есе на Виктория Димова, трето място

Виктория Димова

Изкуството!

То носи енергия,зараждаща моралния свят на човека.Прави ни по-добри, по-отзивчиви и най вече по –устойчиви!

На временните тенденции и предстоящите превратности на времето в което живеем.

На осмислянето на ценностните неща в живота ни и емоционалните интуитивни постъпки в ежедневието ни.

На различното му смислово съдържание и трайностното му разбиране на носител на красота и удовлетворение.

Създателите му отстояват идеите на хуманизма,родолюбието и антимилитаризма.

Отричат дискриминацията във времето и пространството.

Оттогава,откогато човешкия индивид има  способността  да разбира и сравнява, съпоставя и  оценява до наши дни тези необикновени хора се наричат творци. Те подпомагат интелектуалното развитие на човечеството и движението му към прогрес и напредък. Стимулират устрема му към новото и преоткриването на добре забравеното старо човешко познание.Творец-понятие оценка ,дадено им от Другите, независимо от цвят на кожата, пол или вероизповедание.,характеризиращо ги най-добре в обществената и социална структура. Определящото да имаш честта да го носиш е ТАЛАНТЪТ. Помагат стремежът ,трудолюбието и ,всеотдайността им-към онова, което най-добре могат да правят- да предизвикват, използвайки интелекта си.

Правят го не за себе си- за Другите. В името на собственото удовлетворение на страстта си -към преоткриване на познание и духът на откривателство. В полза на културното развитие на обикновените хора-изкусни майстори-занаятчии или обикновени такива,обичащи земята си селяни или „гяволити” и с чувствителен нюх търговци.Хора, носители на култура понякога , а най-често дори неосъзнавайки този факт. Дали са  страстно обичащи местните обичаи и празници или чуждопоклонници на култура това няма кой знае какво значение. Те се цивилизоват. Стават по- добри- към ближния-заради Бог,към себеподобния-заради очовечаването,към околния свят-заради осъзнаването от нуждата да го опазят.

   Правят го-заради непреходността в моралните устои на Човека- търсещ себе си  и изучаващ Света в който влиза в съприкосновение-физически или мисловно. Заради възпитателното му въздействие и респектът-На можещия и знаещия. Заради самата си човешка природа-на мислещи, можещи и разбиращи индивиди,стремящи се към блатоденствието на обществото.

Плащайки цената. Дори тя да е със стойността наречена ЖИВОТ. Заради необяснимостта на необяснимото. Често оставащи неразбрани от „разбиращите”.

Така, както Николай Кауфман го прави през целия си съзнателен живот.

Като изкуствовед,,без да е в пълна степен признат за такъв.

Като търсещ изследовател,преоткриващ в живота на другите знанието за миналото  и задаващ си въпроса за смисъла,чиито отговор е в безсмислието на отговорите.

Като творец ,осмислящ традициите в нетрадиционното общество на малцинството и търсач- на мястото му в общокултурното- на регионално, национално или световно ниво. И затова подценен или готов на компромиса- със собственото си Аз, с Другите, с Наложилото се-често пъти по политически критерии: –на властимащите; въпреки съпротивата- на последните,които също имат претенциите да ги определят като човеци;носещи в различните периоди различни наименования;окичени с титли,подхранващи фалшиво самочувствие; носители на остарелостта на мисленето си и по-страшно- на действието си;.пазители на привилегиите си и бранещи ги със зъби  и нокти.

Разбирането на непреходността на Изкуството е привилегия на Можещия!Онзи, който преоткрива в себе си онези способности,заложени в неговата човешка същност.

Разбирането на непреходността на Изкуството е привилегия на Откривателят! Онзи, който ще отвори духът на твореца и чрез знанието и познанието ще се научи най-напред  да го насочва и чак тогава да го прилага. Както прави видния български  фолклорист с еврейски корен. Първо познание за себе си и след това изследване и знание и за другите. На културните особености на еврейското малцинство в България и приносът му в общата съкровищница наречена Култура,чието изкуство да я разбира от научна гледна точка е привилегия на малцина нейни изследователи- творци.

Четейки  последните интервюта за работата му като творец, частично разбираш дълбочината на човешката душа,търсешия неспокоен стремеж да бъдеш с достоен за годините живот на земята, независимо от трудносттите и преобръщанията- икономически културни, демографски и социални. Защото ВЕЧНОТО И НЕПРЕХОДНОТО Е ИЗКУСТВОТО.

Както казват поетите- то ще спаси света.  Както го е правило във векове на мрак и разум,векове на технологии и глобализация,на войни и мирно съжителство. ЗАЩОТО МИСИЯТА МУ Е ДА НИ ПРАВИ ЧОВЕЦИ,ПОЗНАВАЩИ НАСТОЯЩЕТО СИ ЧРЕЗ МИНАЛОТО И ТЪРСЕЙКИ БЪДЕЩЕТО ЧРЕЗ НАСТОЯЩЕТО!

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

„Танцуваме с Мириам“ – уъркшоп

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2022
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930