Център за еврейско-българско сътрудничество

Есе на Мелис Мехмедали, с. Черноочене, област Кърджали – трета награда

МЕЧТИТЕ

НЕВЪЗМОЖНО Е САМО ТОВА, ЗА КОЕТО НЕ СИ МЕЧТАЛ

„Мечтайте за големи неща. Колкото по-голяма е вашата мечта, толкова повече ще постигнете.”

Чета тези думи на Шимон Перес и в главата ми нахлуват въпроси… Толкова много въпроси… Кога ги е казал – в началото на пътя, когато е мечтаел, пътувайки към целта си или в края на пътя, правейки равносметка?

Какви са били неговите мечти?

Сбъднали ли са се?

Мечтите на Перес!

Аз зная какви са те!

Първата и най-важна за него е евреите да имат своя държава – Израел. За тази своя мечта той не жали сили и средства. Наричат го един от бащите на Израел. Тази първа мечта е факт. „Няма част от историята на държавата Израел, в която Шимон Перес да не е участвал или написал. Като човек той крепеше цялата нация на крилете на въображението и визията. Личност, която бе символ на великия дух на народа. Шимон ни накара да погледнем в далечното бъдеще и ние го обичахме, защото ни помогна да дръзнем и да си представим не какво е било тук някога, нито какво е сега, а какво би могло да бъде.” казва за него Реувен Ривлин – президент на Израел.

Втората. Израел да бъде силен. А защо? В древността са казвали: „Ако искаш мир, готви се за война”.  А той казва: „Усещах, че Израел трябва да стане достатъчно силен, за да може да се постигне мир.” И за да има мир, Перес е начело на министерството на отбраната, изиграва голяма роля в създаването на авиацията, отбранителната промишленост, отдава голямо значение на научно-изследователската работа във военната област. И успява. Постига и тази мечта. Макар и малка по площ държава, Израел става фактор, с който всички страни в региона трябва да се съобразяват. „Човек, който дава път на мечтите да се превръщат в реалност. Една от мечтите му е държавата Израел, каквато е тя днес с просперираща икономика, базирана на свободната икономика и иновациите. Винаги говореше за неща, които звучат странно и дори невъзможно. През 50-те години създаването на ядрени технологии в Израел е звучало безумно, но много отдавна е факт. Създаването на авиоиндустрията – също.” Подчертава Соломон Бали.

Третата. Третата мечта е неразривно свързана с първите две. Мечтата за мир. За нов близък Изток, в който не съществува вражда между евреи и араби.  Казва: “Всеки политик е длъжен да си дава сметка за съотношението между прогноза и реалност. Считат ме за автор на идеите за нов Близък Изток. Признавам се за „виновен”. Аз действително мечтая за нов Близък Изток. Но той с нищо не се отличава от този, за който са мечтали моите учители Берл Каценелсон и Давид Бен-Гурион. А те мечтаеха за Близък Изток, в който не съществува вражда между евреи и араби. Питат ме: „Защо даваш земята?” Аз никому нищо не давам. Земята, за която става дума винаги е била в ръцете на арабите. Газа никога не е била наша. Ние бяхме в ръцете на Газа…”

Успява ли? Благодарение на преговорите водени от него се стига до историческите споразумения през 1993 и 1995 година между Израел и Организацията за освобождение на Палестина. Те полагат началото на палестинската автономия, подобряват се отношенията с арабите, очаква се и подписването на мирен договор. За тази роля той получава нобелова награда за мир. Траен мирен договор обаче не е постигнат.

Според мен тази негова мечта не успява да се реализира напълно. Защо? Защото той е „човек от бъдещето”. Защото нито арабите, нито дори всички евреи са готови за това. Той остава неразбран от мнозина от сънародниците си.

Великите хора обикновено са хора от бъдещето – със смелите мечти, с дръзките думи, с големите дела. Васил Левски мечтае за „чиста и свята република”.  За тогавашното време неосъществим блян. А днес – реалност.  „Имам мечта” казва Мартин Лутър Кинг. И е убит. Но днес мечтата му е реалност.

Един ден… Някой ден от бъдещето ще има мир в Близкия Изток. Мечтата на Шимон Перес ще стане факт. Един ден, когато араби и евреи спрат враждата, подозрението и недоверието помежду си и заживеят спокойно и в мир.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юни 2020
П В С Ч П С Н
« май    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930