Център за еврейско-българско сътрудничество

Жаклин Вагенщайн: В България има смислени и будни хора, които имат потребността да четат хубави книги и да гледат качествено кино

Според основателката на фестивала Cinelibri потребността от култура се възпитава

Не всички знаят, че идеята за кино-литературния фестивал Cinelibri, който има за цел да показва екранизации на книги,  е Жаклин Вагенщайн, изпълнителен директор на българското издателство „Колибри”. За своите четири издания фестивалът привлече много творци и ценители на  стойностното изкуство, сред които писателитеЙън Макюън и Давид Гросман и режисьорите Иржи Менцел и Фолкер Шльондарф.

Иновативният кино-литературен форум има за цел да представя нови екранизации на литературни произведения, създадени през различни епохи в различни краища на света. Към основната част на фестивала има паралелна програма, която включва филмови класики, съвременни европейски филми, филмови панорами, документални филми и късометражни филми, премиери на книги, лекции, семинари, и др.

Петото издание на фестивала започна в София на 5 октомври, а два дни по-късно и в Бургас, където ще се прожектират 14 от 55-те кинотворби. 15 са специалните гости на фестивала, в рамките на който ще има и три театрални постановки.

Тази година  Cinelibri посреща представители от Япония, Латинска Америка, Европа, САЩ, Азия. Също така късометражно кино и много големи световни продукции, които идват директно от фестивалите във Венеция и Торонто. Това ще са първи излъчвания за света на тези филми.

„Открихме тазгодишния фестивал с абсолютно пълна зала 1 на НДК. А това показва, че хората не са безразлични“, казва пред Свободна Европа Жаклин Вагенщайн. „Истината е, че в България има смислени и будни хора, които имат потребността да четат хубави книги и да гледат качествено кино. Това е публика, която не се интересува само от масовите блокбастъри.“

По думите ѝ пазарът в културния бранш е затруднен, най-вече защото „има какво да се желае от отношението на държавата към културата“. „Ако културата не се подпомага, тя остава в сферата на масовото. Като тук не говоря за елитарна култура. Говоря само и единствено за не толкова масова“, разказва тя.

На въпрос как се прави бизнес с култура у нас, Вагенщайн отговаря: „Това е сектор, в който, разбира се, търсенето формира предлагането. Но и предлагането формира търсенето. Наистина вкус се възпитава.“

Жаклин, която е дъщеря на сценариста и издател Раймонд Вагенщайн и внучка на писателя Анжел Вагенщайн, смята, че „вкусовете могат да се възпитават и култивират“. „За тази цел обаче е необходимо усилие от всички: семейството, образованието и после всички онези, които предлагат продукт в тази сфера.“

Родена е през 1981 година. Завършва английска гимназия в България, след което заминава за Франция. Следва културно посредничество и комуникации, филология и европеистика в Париж. Там завършва с две бакалавърски и една магистърска степен. През 2005 г. участва в организацията на Фестивал на изкуствата в Нормандия, посветен на България. След това учи отново. Завършвайки докторантурата си по европеистика в Париж, Жаклин Вагенщайн се връща в България, за да продължи работата си в семейното издателство „Колибри“.  Основава компанията за продуциране и дистрибуция на филми Синелибри,  а през 2015 година се ражда и едноименният фестивал за литература и кино.

През 2012 г. е включена в Списъка на 100-те най-влиятелни жени в България на вестник „Капитал“

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg

https://www.capital.bg/

Снимки:

https://woman.bg

https://www.ploshtadslaveikov.com

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031