Център за еврейско-българско сътрудничество

За първи път „Алеф” обявява победителите в литературния конкурс виртуално

За първи път церемонията по награждаване на победителите в литературния конкурс на Център „Алеф” „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” ще се проведе онлайн. Пандемията COVID 19 наложи строги ограничения, но традицията ще бъде спазена –  официална церемония по награждаването ще има, макар и виртуална. На 8 юни, понеделник,  от зала  „Георги Баев” на Културен център „Морско казино”  „Алеф” ще обяви победителите в конкурса, който през тази година е на тема: „Аз съм един от тях – българските праведници на света“. Церемонията ще започне в 18 часа. При спазване на строги мерки за безопасност в залата ще присъстват няколко от участниците в конкурса, представители на журито, на организаторите и официални гости. Номинираните 27 кандидати за призовите места ще се включат чрез видеоконферентна връзка. Очаква се „дистанционно” на церемонията да присъстват посланика на България в Израел Н. Пр. Румяна Бъчварова и на Израел в България – Н. Пр. Йорам Елрон, представители на Мемориала на Холокоста Яд Вашем в Израел, на Община Бургас, Министерството на образованието, потомци на български праведници на света, официални гости.
Седмото издание на конкурса бе обявено през есента на 2019 г. и събра рекорден брой участници –  151 младежи и девойки от цялата страна – студенти и ученици. В свои художествени разкази младите творци  са претворили  личните съдби на двадесетте българи , обявени от Мемориала на Холокоста Яд Вашем в Израел за „Праведници на народите на света“.

Творбите им бяха оценени от жури в състав: Радостина Николова – старши експерт в Министерството на образованието и науката, Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг, и Асен Йорданов – журналист, поет и директор на сайта Бивол.бг.

Кои са победителите ще разберем на 8 юни, понеделник от 18 часа. Церемонията ще се излъчва онлайн на страницата на Център „Алеф” във фейсбук https://www.facebook.com/alef.center/notifications/ и на сайта http://alef-bg.org/.

Провеждането на Седмия национален литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” и церемонията по награждаването на победителите стана възможно с подкрепата на Община Бургас, НССЕИВ към Министерския съвет, Посолството на Държавата Израел в България, „БМФ Порт Бургас” ЕАД, ТРИА Сити Център, Дворецът на децата и Полски институт – София.

Дигитална книга

Ad

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

март 2021
П В С Ч П С Н
« февр.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031