Център за еврейско-българско сътрудничество

За Шимон Перес от първо лице

Синът на големия израелски и световен политик идва в България за премиерата на „Няма място за малки мечти”

В началото на годината на българския книжен пазар се появи световният бестселър – „Няма място за малки мечти”. В нея един от най-активните политици на Израел – Шимон Перес разкрива подробности от живота си като баща, президент и премиер. Човекът, който посвети живота си на изграждането на по-добър свят, завърши автобиографичната си книга малко преди да си отиде от този свят.

Българската премиера на книгата е утре, 19 юни, от 17 часа в Централното фоайе на Народната библиотека. Ще бъде представено луксозното издание на „Няма място за малки мечти” с кожени корици и обложка, богато илюстрирано със снимки от живота на политика. Специално за събитието у нас пристига синът на Перес – Хеми. Българските ценители на стойностната литература ще имат възможност да се срещнат на живо с него и да чуят разказ от първо лице за големия израелски и световен политик.

„Той написа тази книга в последната година от живота си като дар за следващите поколения, за тези млади по възраст и млади в сърцата си. Искаше да предаде очуканата си и вярна кутия инструменти, така че ние всички да може да се поучим от неговото минало и да продължим да работим за изграждането на едно по-добро утре,” споделят неговите наследници.

През 2017  година над 160 млади хора от цяла България разсъждаваха по темата „Шимон Перес и неговият принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм”. С творби, вдъхновени от 6 избрани цитати на Шимон Перес, те участваха в четвъртото издание на литературния ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център „Алеф” . Есетата им показваха тяхната визия за бъдещето и за това как да се постигне то, превеждайки на съвременен език уроците на историята и утвърждавайки мира и доминацията на морала и хуманизма. Най-много творби бяха предизвикани от съветите на Шимон Перес: „Мечтайте за големи неща. Колкото по-голяма е вашата мечта, толкова повече ще постигнете”, „Истинският свят е това, което ще създадем”, „Един лидер не трябва да стои на върха, а да се движи напред. Да се движиш напред не е лесно, а да си на върха е впечатляващо. Но не означава нищо.”

Церемонията по награждаване на отличените се превърна в спектакъл, където акцентът бе своеобразен задочен диалог между младежите и Перес, направен на фона на документалния филм на Вили Линдвер „Господин Израел”.

Най-добрите творби от първите пет издания на конкурса „Алеф” събра в сборник „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Включените в него есета, посветени на Шимон Перес, показват не само впечатляваща зрялост от страна на младите хора, но и осъзната отговорност за бъдещето. Сборникът може да се намери в народната библиотека и някои по-големи библиотека в страната.

Мъдрите прозрения и завети на големия израелски държавник и човеколюбец предизвикаха възхищението на младите хора от личността му и събудиха желание да научат повече за неговия живот. Книгата „Нямам място за малки мечти” дойде точно навреме.

Появата на книгата е безспорно събитие в българския литературен живот. Споделеното от Перес в нея е низ от примери как може да се живее пълноценно. Представянето й е организирано съвместно с Посолството на държавата Израел в

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ad
Ad