Център за еврейско-българско сътрудничество

Значим национален форум за ученическо творчество

Литературният конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” за кратко време се превърна в един от най-престижните и популярни ученически конкурси. С всяко следващо издание броят на участниците се увеличава многократно. Интерес към единението между хората в името на бъдещето проявиха стотици младежи от различни градове на страната. Конкурсът успя да се наложи като значим национален форум за ученическо творчество, получи широк обществен отзвук и подкрепата на регионалните инспекторати към българското Министерство на образованието.

„Алеф” организира литературния конкурс за ученици от VIII до XII клас преди пет години, за да стимулира интереса на младежите към събития и личности от историята, които дават отражения в настоящето и бъдещето. „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” е цитат от Талмуда – основният източник за законодателство, обичаи и морални ценности на юдаизма. Конкурсът е насочен към учениците от горния курс неслучайно – те са във възрастта, когато личността се пробужда и изгражда моралните стойности, които превръщат младежите в достойни и толерантни възрастни.

За всяко издание темите са различни. Участниците трябва да подчинят своите творби на паметни годишнини и дати, довели до единението на българи и евреи и до превръщането им в една обща нация.

Още първото издание през 2013 г., посветено на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта, привлече няколко десетки ученици, които със стоите творби доказаха, че проявите на гражданска доблест и човеколюбие остават в паметта и могат да са в диалог с настоящето.

През 2014 година 60 младежи и девойки казаха „Не” на войната чрез своите есета на тема: „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”. Конкурсът бе посветен на 100- годишнината от Първата световна война и върна децата назад в годините на ужас и смърт, но и на фронтово приятелство и саможертва на българи и евреи в името на Отечеството.

Третото издание на конкурса през 2016 г. бе състезание на емоцията, вдъхновението и красотата. Темата бе : „Изкуството е сцена, която размива

всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната“ . Емблематичните послания на българските творци от еврейски произход стигнаха до сърцата на 90 младежи, които се впуснаха в словесна надпревара и собствени открития за мисията на изкуството и неговата наднационалност.

През 2017 г. мащабът на надпреварата е впечатляващ – участниците вече са 161. Непрестанно нарастващият им брой дава увереност на организаторите, че конкурсът изпълнява основната си цел – да докаже, че в името на бъдещето хората могат да се обединят независимо от различията в етност и религия.

Финал на всяко от изданията на конкурса поставят специално организирани церемонии по награждаването, които сякаш заживяват свой самостоятелен живот. Авторите на отличените от журито 20 творби се събират в бившата бургаска синагога, за да споделя радостта на победителите. Да ги поздравят на церемонията идват видни общественици, представители на местната власт и на еврейската общност в България, дейци на културата, а по някога дори и политици. Младежите намират нови приятели, с които да споделят емоциите и опита си. Срещат се с потомците на оцелели от Холокоста евреи и на смелите им спасители, с потомци на загиналите във войните, с историци, архивисти и частни колекционери, с изтъкнати писатели, актьори и музиканти.

Всяка от церемониите поставя началото на нова инициатива. Идеите се раждат в хода на дискусиите, а Център „Алеф” се ангажира с тяхната реализация. През 2013 г. писателят Петко Росен и някогашният кмет на Бургас д-р Дянко Пръвчев бяха предложени и станаха почетни граждани на Бургас за куража си да спасят своите съграждани – евреи от депортация по време на Втората световна война. След церемонията през 2014 г. бе подета инициатива и бе направена подписка-предложение до президента при тържествена заря – проверка да се споменават имената на герои от различни етноси. Церемониите по награждаването се превръщат в празник на хуманизма и в „акумулатор” на нови идеи в името на общото бъдеще.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031