Център за еврейско-българско сътрудничество

Изложба на Испанското посолство отдава почит на Хулио Паленсия – спасител на българските евреи

С емоционален поздрав от Бургаския духов оркестър  и рецитал по стихове на Лорка беше открита изложбата „Дипломацията през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между България и Испания“ в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Посланикът на Кралство Испания в България Н.Пр. Алехандро Поланко и  зам.-кметът Диана Саватева бяха домакини на събитието

В експозицията посолството на Испания отдава почит на делото на испанския дипломат Хулио Паленсия Тубау, Пълномощен министър в Легацията на Испания от 1940 до 1943 год.

Отвъд границите на дълга дипломатът спасява  много човешки животи в мрачните години на Холокоста.  В годините, когато в България е приет антиеврейският закон, лишаващ българските евреи от граждански и политически права, Паленсия активно се противопоставя на различните законодателни мерки против евреите. В резултат на цялостната си дейност, през август 1943 година той е обявен за „персона нон грата”. За евреите в България, които в по-голямата си част са сефарати /преселници от Испания/, Хулио Паленсия е единствената надежда за спасение. Оцелелите от Холкоста го наричат Дон Хулио, потомците им го почитат и днес.

Хулио Паленсия e един от героите, на които са посветили разкази участниците в Осмия литературен конкурс на Център „Алеф” „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” – тази година на тема „Ще ви разкажа за своя спасител”.

В изложбата „Дипломацията през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между България и Испания“ на Хулио Паленсия и съпругата му Зое Драгумис е посветено едно от 25 –те табла, които  разказват за историята на дипломатическите отношения – откриването на почетни консулства, подписването на търговски и икономически споразумения, официални посещения, политически и дипломатически контакти, както и културни, спортни, социални и човешки връзки между Испания и България.

Алберта Алкалай при откриването на изложбата

Алберга Алкалай на откриването на изложбата

Началото е поставено на 8 май 1910 г. след като България извоюва своята Независимост през 1908 г. Няколко месеца по-късно Кралство Испания изпраща първия си дипломатически представител, който на 20 януари 1911 г. връчва акредитивните си писма на българския цар Фердинанд, a през 1923 г. първият български дипломатически представител връчва акредитивните си писма на крал Алфонсо XIII.

Експозицията е подготвена от Държавна агенция „Архиви“ и посолството на Испания в България, с партньорството и домакинството на Община Бургас. Куратори на изложбата са: Иванка Гезенко, Димитър Стоименов и Димитър Попов от ДА „Архиви” и г-жа Анхелес Аластруе и г-жа Силвия Велинова от Посолството на Испания. Експозицията е подредена в изложбена зала на етаж 1 в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Входът е свободен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Като съпътстващо събитие в двора на Центъра за съвременно изкуство и библиотека може да се разгледа и изложбата „Съприкосновение. Испания- България“. Тя включва общо 26 снимки от архивите на БТА, които показват различни аспекти на отношенията между България и Испания, подчертавайки човешките, социалните, културните, спортните, научните и икономическите връзки.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

„Танцуваме с Мириам“ – уъркшоп

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2022
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930