Център за еврейско-българско сътрудничество

Излъчват документалния филм „Да помним” по националната телевизия СКАТ

Филмът ще бъде показан на 10 март от 22.30 часа по повод 72 години от спасението на българските евреи от лагерите на смъртта

По повод 72 години от спасението на българските евреи от лагерите на смъртта по Национална телевизия СКАТ ще бъде излъчен документалният филм „Да помним”, създаден от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” – Бургас.

Филмът съживява част от историята на Бургас като град на толерантността и солидарността. Той е 30-минутен разказ за бургаските евреи и тяхната изпълнена с превратности съдба. На лентата са запечатани автентични разкази на хора, които споделят своите истории и спомени, факсимилета на архивни документи и фотоси. Филмът изважда от забрава множество достойни личности, които с действията си са облекчили съдбата на еврейското население в Бургас и не са допуснали депортацията му през 1943 г.

„Да помним” не е класически документален филм, който преодолява дистанцията на годините. Той е прочит на страници от българската история без аналог както по трагизъм, така и по благородство, когато на фона на нечовешката жестокост към един народ изпъква солидарността на друг.

Филмът „Да помним” ще бъде показан на 10 март – паметна дата, почитана като Ден на спасението на българските евреи от лагерите на смъртта.  Началото е от 22.30 часа.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930