Център за еврейско-българско сътрудничество

Израелска поетеса гостува в Бургас

Поетесата Хава Пинхас-Коен пристига от Израел в Бургас за участие в инициативите, посветени на Световния ден на поезията. Тя ще изнесе поетичен рецитал, чиито домакин е Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, на 20 март, вторник, от 18 часа в Дома на писателя. Събитието е посветено и на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта и на паметта на погубените евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот.

Изкуството е част от паметта, възможност за спасение и възвисяване на душите. С поетичното си слово Хава Коен изгражда мост на разбирателство между човеците, независимо на какво географско разстояние се намират.

Поетесата ще бъде част и от Световния ден на поезията, който ще бъде честван в Бургас за десети път на 21 март.

Хава Пинхас-Коен е израелски писател и поет. Тя е родена в еврейско семейство от български имигранти през 1955 г. Семейството й бяга от европейския континент след Втората световна война и нов живот в Израел, където се ражда Хава.

Тя изучава еврейската литература и история на изкуството в Еврейския университет в Йерусалим. Преподавала е литература и писане в гимназията в продължение на много години и е разработила специален метод за интегриране на литературата, библията, визуалните изкуства и киното. От 1990 г. е главен редактор на Dimui, издание за литература, критика и еврейска култура. Хава Коен е и рецензент на книги, преводач и журналист за ежедневния вестник „Марив“.

През 2007 г. създава и е художествен ръководител на „Кисуфим“ – „Ерусалимската конференция на еврейските писатели“. След три успешни фестивала през 2007, 2009 и 2013 г., „Кисуфим” печели международно признание.

Автор е на осем книги с поезия. Стиховете й са преведени и се появяват в различни антологии на английски, френски, сръбско-хърватски, холандски, гръцки, български, китайски и испански. През 2009 г. сборник от нейни стихотворения е преведен  на холандски език и е публикуван в Амстердам. Поезията й в превод на английски е публикувана и в САЩ.

Докторската й дисертация е на тема: Еврейски писатели след Холокоста.

 

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031