Център за еврейско-българско сътрудничество

Израелска поетеса гостува в Бургас

Поетесата Хава Пинхас-Коен пристига от Израел в Бургас за участие в инициативите, посветени на Световния ден на поезията. Тя ще изнесе поетичен рецитал, чиито домакин е Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, на 20 март, вторник, от 18 часа в Дома на писателя. Събитието е посветено и на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта и на паметта на погубените евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот.

Изкуството е част от паметта, възможност за спасение и възвисяване на душите. С поетичното си слово Хава Коен изгражда мост на разбирателство между човеците, независимо на какво географско разстояние се намират.

Поетесата ще бъде част и от Световния ден на поезията, който ще бъде честван в Бургас за десети път на 21 март.

Хава Пинхас-Коен е израелски писател и поет. Тя е родена в еврейско семейство от български имигранти през 1955 г. Семейството й бяга от европейския континент след Втората световна война и нов живот в Израел, където се ражда Хава.

Тя изучава еврейската литература и история на изкуството в Еврейския университет в Йерусалим. Преподавала е литература и писане в гимназията в продължение на много години и е разработила специален метод за интегриране на литературата, библията, визуалните изкуства и киното. От 1990 г. е главен редактор на Dimui, издание за литература, критика и еврейска култура. Хава Коен е и рецензент на книги, преводач и журналист за ежедневния вестник „Марив“.

През 2007 г. създава и е художествен ръководител на „Кисуфим“ – „Ерусалимската конференция на еврейските писатели“. След три успешни фестивала през 2007, 2009 и 2013 г., „Кисуфим” печели международно признание.

Автор е на осем книги с поезия. Стиховете й са преведени и се появяват в различни антологии на английски, френски, сръбско-хърватски, холандски, гръцки, български, китайски и испански. През 2009 г. сборник от нейни стихотворения е преведен  на холандски език и е публикуван в Амстердам. Поезията й в превод на английски е публикувана и в САЩ.

Докторската й дисертация е на тема: Еврейски писатели след Холокоста.

 

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031