Център за еврейско-българско сътрудничество

Израелският хор „Наама“ гостува в България

Женски хор „Наама” от Израел ще гостува в България през юни. Той ще изнесе няколко концерта, съвместно с дамски камерен хор Лира с диригент доц. Галина Попова, с който втора година работят по  съвместен концертен репертоар.

Концертите ще бъдат в градовете Благоевград, София, Пловдив и Сандански. Пред ценителите на хоровото изкуство ще бъдат изпълнени емблематични произведения от български и израелски автори, както и фолклорни творби.

Хоровите състави ще поднесат своите изпълнения под диригентските палки на Пнина Инбар и Галина Попова. Акомпанимент на пиано: Ивета Гюрнева, Светлана Кардияко-Лугова.  Соло цигулка: Стефан Самарджиев.

Ето и спирките на турнето:

09.06.2019 г. – Благоевград – зала „Аудиториум“ Американски Университет в Благоевград, начало: 18:30 часа;

10.06.2019 г. – София – част от програмата на „Софийски музикални седмици“ – Камерна зала „България“ – 19:00 часа;

11.06.2019 г. – Пловдив – част от програмата на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“ – Регионален исторически музей Пловдив – зала „Съединение“, начало: 18:30 часа.

12.06.2019 г. – Сандански – Дом на културата, начало: 18:00 ч.

За хор „Наама“

Женски хор „Наама“ е познат като един от най-добрите хорове в Израел. Основан през 1989 г. от Пнина Инбар –  певица, диригент и музикален аранжор, хорът е посветен на музикалното изкуство и разпространяването на класическа музика сред многообразна публика от различни възрасти. Съставът се състои от 23 певици, всяка една от които е с музикално образование. Хорът често участва в концерти, фестивали и състезания в Израел и извън страната. Изявява се в пълния си или в по-малък ансамбъл, акапелно или с акомпанимент на пиано, заедно със солисти, оркетри и други инструментални формации.

Хор “Наама“ се класира високо и печели първи награди на международни състезания: The Mendelssohn Competition в Германия (1996), Shirat Hayamim, Израел (1996), Арецо, Италия (2000), Пекин, Китай (2002), Уси, Китай (2004),  Хайновски фестивал на хрисиянската православна музика, Бялисток, Полша(2005), три бронзови медала в различни категории от  Seghizzi Festival в Гориция, Италия (2013). През 2014 „Наама“ пеят в „Св. София“ по покана на българския патриарх по време на турне в България.

Разнообразният репертоар на хора включва широк обхват от класически произведения от всякакви периоди, израелски произведения за хор, израелски и международен фолклор, спиричуъли и други. Много от местните фолклорни песни са аранжирани за хор от самия диригент Пнина Инбар. „Наама“ правят записи през 1996, 1999 и 2007 година. Хорът е подкрепен от Израелското министерство на културата.

Диригентът Пнина Инбар (Пинкиерт) се диплмира в Колеж за музикални учители, Тел Авив. Учи пеене при Лола Шанзер и е била част от съставите на хорове и ансамбли като Cameran, Rinat, Quinta Zacca (Чиста квинта). Изявявала се е като солист с различни оркестри. Пнина Инбар основава и дирижира хор „Наама“ от 1989 година насам. Тя основава още и Meggido choir (хор „Смесени гласове“) през 1995г. Г-жа Инбар е вокален педагог и музикален аранжор. От 2003 до 2012 година, тя ръководи и дирижира Девически хор Шани към културен център Yizrael Valley, в който са включени деца с различни вероизповедания и произход – евреи, християнски араби, мюсюлмани. Пнина Инбар печели „Награда за диригент“ на две международни състезания, спонсорирани от  Interkultur International в Германия и Израел.

Дамски камерен хор „Лира” – Благоевград  е създаден през 1991 г. от диригентката доц. Галина Попова. Първите участници в „Лира” са учащи се от средните и висши учебни заведения в Благоевград. Хорът развива вокалната подготовка на младите хористки, като насърчава най-надарените да развият  таланта си професионално. През 1998 хорът се преименува на Дамски камерен хор „Лира“. Репертоарът на хора  включва образци на духовна и светска музика от различни стилове и епохи. От самото си създаване хорът концертира активно на територията на  страната, редовно взема участие в престижни български хорови форуми. Хоровата формация представя България и на международни хорови конкурси,  сред които в  Крагуевац, Сърбия и Ньошател, Швейцария.

 

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930