Център за еврейско-българско сътрудничество

Израелски обучителен център по спешна помощ ще има в Бургас

Първа визита в Бургас направи Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на държавата Израел у нас

Три са сферите, в които Бургас и Израел ще развиват активно сътрудничество – IT технологии, медицина и туризъм. Това бе в основата на разговора между Н. Пр. посланика на държавата Израел у нас Йорам Елрон и кмета на Бургас Димитър Николов, по чиято покана дипломатът направи първата си  визита в Бургас.

Традиционна силна област на взаимовръзка между Израел и България е туризмът, а около 2000 израелци всяка година избират Бургас за своята морска почивка, изтъкна посланик Елрон.  Веднага след отпадането на задължителната 14- дневна карантина  израелските туристи започнаха да пристигат и вече са около 6000.  Последните 36 туристи от Израел ще си тръгнат след три дни. Ако ситуацията с Ковид-19 не се влоши, следващата година още през април ще посрещнем първите израелски туристи, увери посланикът. Той е оптимист и за посещаемостта на зимните ни курорти от януари, като най-предпочитани остават Банско и Пампорово.

От израелска страна дойде предложението в Бургас да бъде изграден обучителен център по спешна помощ в някое от съществуващите здравни заведения в областта.  Лансирана е идеята израелски медици да помагат на бургаските си колеги в спешната помощ.

На базата на традиционно доброто съжителство между българи и евреи бе дискутирана и инициативата на израелското посолство за изграждане на поредица от паметници, които не само да свидетелстват за историческите връзки между двата етноса, но и да привличат туристите.

Адмирации от страна на посланик Елрон получи идеята националният младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”  да прерасне в международен. Обсъдена бе възможност при неблагоприятно развитие на ситуацията с COVID 19 конкурсът да се провежда онлайн.

Посланик Елрон се срещна и с областния управител на бургаска област Вълчо Чолаков, пред когото също сподели отличните си впечатления от България и Бургас и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031