Център за еврейско-българско сътрудничество

Израелски филм за нацисти в специален лагер в САЩ, номиниран за „Оскар”

Филмът „Camp Confidential: Американските тайни нацисти“ разкрива участието на германски евреи, емигрирали в САЩ преди и по време на Втората световна война, в американска разузнавателна програма, целяща разкриването постиженията на нацистки учени и военни специалисти

Годината е 1942. Мястото –  Форт Хънт, Западна Вирджиния. А проектът на американското разузнаване е засекретен като PO Box1142 (Пощенска кутия 1142). Този таен адрес е свързан с подготовката на САЩ за нов световен конфликт след края на Втората световна война. Всички свидетелства за съществуването на тази мисия са били унищожени, а евреите – участници в нея, заклети да мълчат. Защото с това се слага началото на Студената война. Много преди тя да започне.

Задачата на секретната мисия първоначално била американското разузнаване да се добере до съществена информация, която да повлияе на хода на Втората световна война. Разпитващите, служещи за Съединените щати, са предимно германски евреи, имигрирали преди войната. Някои от тях са наети заради перфектния си немски език, други – заради научните им познания. Тяхната работа е била да събират всякаква информация, която да е в помощ на съюзниците.

В този лагер са били нацисти – учени и военни, като Вернер фон Браун – създателят на немската ракетна програма и член на СС, д-р Ойген Хааген, разработвал създаването на  смъртоносни вируси, лекарите Курт Бломе и Валтер Шрайбер, участвали в смъртоносни експерименти с евреи, Георг Рикхи, специалист в Третия райх в строителството на бункери и много други. Американският полковник Питър Брасли, провеждал разпитите с помощта на немските евреи, по-късно свидетелства, че така е научил за зверствата, извършвани от нацистите, при унищожаването на евреи, масовата стерилизация, провеждането на експерименти върху хора без упойка, скубане на златни зъби от живи хора, унищожителният труд и глад в нацистките концлагери и цялостната концепция на Третия райх за превъзходството на арийската раса и масовото унищожаване на непълноценните според нея хора. В периода 1942 – 1946 година са били разпитани над 500 нацисти.

Безспорно е, че дилемата пред евреите, наети в лагера, е била съвсем ясна – да постъпят ли те така, както нацистите са постъпвали с тях? Удобна е била възможността да излеят целия си гняв, натрупан от преживения от тях, семействата им и сънародниците им ужас!

Но това не става. Някои от тях, а и американските офицери в лагера свидетелстват, че насилие над нацистите никога не са прилагано, дори напротив – служебният състав е правел всичко възможно пленниците да не изпитват никакви липси, включително са били водени пазар във Вашингтон, осигурявани са им книги, алкохол, обилна храна, включително и жени за разнообразие.

Това е една от най-пазени тайни на САЩ. За тази секретна мисия се разбира едва след много години. Унищожени са всички свидетелства за съществуването на лагер 1142 – документи, база…

Филмът, създаден от Мор Лоуши и Даниел Сиван и достъпен в Netflix, е продуциран с подкрепата на Израелския филмов съвет и израелското Министерство на културата и спорта. Той беше номиниран и за наградите „Оскар” през 2022 година.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Ad
Ad

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2022
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031