Център за еврейско-българско сътрудничество

Израел – поглед към началото

Денят е 14 май 1948 година. На тази дата приключва британският мандат в Палестина. В музея на Тел Авив, който е сравнително нов град, създаден преди едва 39 години, се събират евреи от Палестина. Те имат една цел: създаването на Израел, държавата, за която десетилетия преди това мечтае основателят на ционисткото движение Теодор Херцл, а с него и хиляди евреи, прииждащи от цял свят към Палестина. Именно тогава Бен Гурион, който става първият министър-председател,  провъзгласява създаването на независимата държава Израел.

В декларацията, прочетена от Бен Гурион, се казва:

„Ние, членовете на Народния съвет, представители на Еврейската общност на Ерец-Израел и на циониското движение, сме се събрали в деня на прекратяването на Британския мандат над Ерец-Израел и по силата на нашето естествено и историческо право и по силата на резолюцията на Общото събрание на ООН, декларираме създаването на държавата Израел в Ерец-Израел, която ще бъде известна като държава Израел. Обявяваме, че от момента на прекратяването на мандата тази нощ, вечерта на Шабат, 6 ияр, 5708 (15 май 1948 година) до създаването на избираеми, редовни органи на държавата в съответствие с Конституцията, която ще бъде приета от избрано Учредително събрание не по-късно от 1 октомври 1948 година, Народният съвет ще действа като Временен Държавен съвет и неговият изпълнителен орган, Народната администрация, ще бъде Временното правителства на Еврейската държава, която ще се нарича Израел.“

Това е началото. След векове странстване по света евреите вече имат своя държава.

А защо Израел? Преди името Израел се използва както за Ерец Израел – страната, обитавана от еврете през древността, така и в преносен смисъл за общността на всички евреи по света. То има корен в Стария завет, където Яков, който е родоначалник на евреите, е преименуван на Израил, след като се бори с ангел или самия Бог (никой не побеждава). Самото име Израил означава „който се бори с Бога“.

На 15 май новата държава е призната от САЩ, а на 18 чай – от СССР. На 12 май 1949 година Израел, признат вече от 56 държави по света, става член на ООН.

По традиция Израел чества създаването си съобразно еврейския календар. Така тази година датата бе 29 април.

Снимка: https://conservative.bg/

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« юли    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31