Център за еврейско-българско сътрудничество

Израел празнува 72 години независимост

Израел чества днес националния си празник – Деня на независимостта.  През 1948 г. Израел се обявява за независима държава и избира временно правителство. Така евреите създават първата си държава след векове странстване по света.

По традиция празникът включва запалването на 12 факли, символизиращи 12-те племена на Израел, от хора с изключителен принос към обществото на страната.

Ето какво  написа във фейсбук по повод празника Посланикът на Израел в България Йорам Елрон:

„Днес, на Йом Ацмаут, ние празнуваме с голяма гордост националната си свобода. Независимостта на Израел е сбъдване на две хиляди годишна мечта. Тя е една колективна надежда, която оцелява две хилядолетия преди да се реализира.

Празнувайки 72 години независимост, можем и трябва да се гордеем с нашите постижения. Въпреки различията и трудностите, ние успяхме да върнем към живот безплодната земя и да изградим жизнена нация.

Както известният еврейски поет Шаул Черниховски пише: “човек не е нищо друго, освен състоянието на неговия роден пейзаж”. Днес, седем десетилетия след своето създаване, нашият “пейзаж” включва една модерна нация, стъпила върху здрави демократични основи. Поради оскъдните природни ресурси се насочихме към човешкия капитал и изградихме международно признание в редица сфери. Израел се превърна в start up нация и е на върха в иновациите и високите технологии. По този начин, днес съвсем естествено сме начело на технологично базираните усилия за борба с Коронавирус.

Всички тези постижения се осъществяват, докато успешно се абсорбират милиони имигранти от Европа, Близкия Изток, бившия Съветски съюз, Етиопия и други.

На този ден е задължително да се отбележат и специалните връзки между Израел и еврейските общности по света, с които ние се гордеем и които преодоляват физическите разстояния.

Аз имам привилегията да работя като посланик на Израел в България, с която имаме стабилни, дългогодишни, приятелски отношения. Използвам възможността да благодаря на България за нейната постоянна и непоколебима подкрепа за Израел в международните форуми, за която сме изключително благодарни.

Ние сме щастливи, че в днешни дни сме свидетели на сбъдването на думите на пророците на Израел и сме част от поколението, което е благословено да е свидетел на възраждането на еврейската държава в нашата древна родина.

Хаг Ацмаут самеах!”

Център „Алеф„ отправя своите искрени благопожелания към народа на Израел за мир и благоденствие.

Честит Ден на независимостта, Израел!

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930