Център за еврейско-българско сътрудничество

Израел се готви за Великите свети дни без чуждестранни посетители

Основни израелски туроператори са песимисти относно чуждестранни гости за някои от най-важните религиозни дати от ивритския календар, чието начало е само след няколко седмици.  Рош Хашанах, еврейската Нова година, започва в петък, 18 септември. Следва  Йом Кипур – Денят на изкуплението, който е на 27 септември, а на 2 октомври  е празникът на шатрите – Сукот.

По традиция празниците в Израел с тяхната особена обредност са притегателни за чуждестранни туристи. Но те са най-вече време за събиране на семейства и близки, част от които живеят и извън Израел.

Израел се бори с нарастващия брой случаи на коронавирус. Планът на националният проект-мениджър по въпросите на коронавируса проф. Рони Гамзу, който настоява за пълно затваряне на най-тежко засегнатите от пандемията райони,  може да се окаже пречка за празниците и за местните жители. Въвеждането на комендантски час в сила от 6 септември сериозно ограничава движението на гражданите. Той обхваща времето от 19 ч. вечерта до 5 ч. сутринта. Забранено е на хората да излизат по-далеч от 500 метра от дома си, а несъществените обекти ще бъдат затворени. Засега не е ясно колко дълго ще бъдат в сила ограниченията. Проф. Гамзу се опитва да добави кварталите на Стария град на Йерусалим като част от горещите зони на „червения град“ по отношение броя на случаите, което предизвика дискусии относно затварянето и на други религиозни обекти, включително Западната стена и църквата на Божи гроб. Съветът за национална сигурност дискутира и затварянето на Храмовия хълм за поклонници.

Междувременно общините в цялата страна се подготвят за Великите свети дни с наближаващата заплаха от блокиране, освен ако не настъпи драстичен спад в дневните нива на заразяване.

Според Флер Хасан-Нахум, заместник-кмет на Йерусалим за външни отношения и туризъм, градът току-що е приключил успешно лятото за местни туристи и е готов да посрещне посетители за празниците.

„Дори ако „червената светлина” на Гамзу е в сила, Йерусалим не е еднороден град. Това е град от квартали и ако има някои проблемни квартали, те ще бъдат тези, които ще бъдат затворени, а не целият град “, заявява Хасан-Нахум пред The ​​Media Line.

Най-многолюдният град в страната – Йерусалим  има най-много случаи на коронавирус от всички населени места в Израел, според последните данни на Министерството на здравеопазването.  Общината е уредила молитвите да се провеждат в училищните дворове, за да се спазят разпоредбите за социално отдалечаване. Хасан-Нахум е благосклонна и за идеята на група доброволци на всеки ъгъл да звучи шофарът, така че и тези, които не могат да отидат в синагогата, да го чуят, както повелява традицията за празника.

Източник: https://www.jpost.com/

Снимка: YOSSI ZAMIR

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031