Център за еврейско-българско сътрудничество

Истории от тротоара, които хващат за гърлото

Златната Прага. Със златните кубета… И златните плочки, проблясващи върху тротоарите. Те разказват истории…

Ето как описва своята среща с тях Красимир Проданов.

„Взех да им обръщам истински внимание покрай последната книга, която превеждах – за няколко реално съществували деца, до едно надарени и талантливи, които намират смъртта си в нацистките концлагери.

И започнах неволно да спирам покрай златните плочици, вградени в пражките тротоари.

Така и този път – виждам я почти случайно и се навеждам да разчета името. Снимам с телефона, че да потърся после подробности. Пресмятам, че е живяла 47 лета.

А като изписвам името в търсачката, дъхът ми спира… Милена Йесенска е приятелка на Франц Кафка, години наред си кореспондирала с него. Била първата, която превела книгите му на чешки – макар и пражанин, той предпочитал да се изразява на немски.

След анексирането на Чехия от нацистка Германия, Милена направила единственото възможно нещо… Включила се активно в съпротивата. Бързо е разкрита и изпратена в концлагера Равенсбрук.

Казват, че там се превърнала в морална опора на останалите затворнички. Но тежките условия си казват думата – и угасва година преди края на войната.

Разминавам се по улицата, на която е живяла, с баща, повел двете си деца. Жена разхожда куче. Китно е и тихо. Във въздуха проблясва август.“

Тези редове е написал Красимир Проданов.

Всъщност, плочите на Пражкия еврейски мемориал са стотици – те са вградени в настилките на много къщи и апартаменти в центъра на Прага. На тях са посочени името и годината на раждане на човека, датата и местоположението, където е бил депортиран, и накрая – годината и мястото на неговата гибел.

Идеята за възпоменателните знаци идва от Германия. Тя хрумва на Гюнтер Деминг, който чрез тях иска да маркира маршрута, по който са депортирани хора по време на етническо прочистване. Мястото на монтирането им е специално, защото е по-лесно да се получи разрешение да инсталират в тротоара. Всъщност, идеята е хората да се „препънат” в плочките, за да ги забележат. Проектът стартира през 1996 година.

В Чехия първата плочка е инсталирана през 1998 г. В Прага това се случва през 2008 г. Размерите на плочите обикновено е 10 см на 10 см и са изработени от месинг.

До 2019 година „препъни камъните” са 74 000, разпространени в над 1100 градове от 24 европейски държави. Така това на практика представлява най-големия децентрализиран мемориал за Втората световна война в света.

По-голямата част от пражките мемориални плочки са свързани с хора, които са били специално депортирани от дома си с крайна цел да ги убият. Но те също така възпоменават  и хора, преживели депортацията, и хора, които са били принудени да емигрират.

Вглеждайки се в златистите метални плочки, човек няма как да не притихне. И да помълчи в памет на тези, които са дишали въздуха на „златната”  Прага, преди станат жертва на страшната „кафява” чума на фашизма.

Затова и тротоарите помнят…

Източник: https://livingprague.com/

 

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031