Център за еврейско-българско сътрудничество

Историци търсят иновативни подходи за преподаване темата Холокост

Семинар за учители по проект „Поуки от миналото – действия за бъдещето“ се проведе в Американският университет в Благоевград

От 24 до 28 юли 2016 година Американският университет в Благоевград за втора поредна година бе домакин на семинар за учители по проект „Поуки от миналото – действия за бъдещето“. Неговата цел да допринесе за повишаване на качеството на образованието по отношение на Холокоста и социалната справедливост в България.

лекцияВ обучението, организирано от Мемориална библиотека за Холокоста, фондация „Олга Ленгиел“, Американски университет в България и организацията CEJI/A Jewish Contribution to an Inclusive Europe/ тази година се включиха 37 учители от цялата страна. Те имаха да възможността да придобият познания от международно признати лектори, да общуват с живи свидетели на Холокоста и да мислят творчески и в сътрудничество по методиката на преподаване на темите за Холокоста и социалната справедливост.

дискусияПрограмата на семинара включваше лекции, презентации, анализи и дискусии, които осигуряваха пряко общуване както със специалистите по темата, така и  между самите преподаватели, които споделяха своя опит, проблеми и иновативни идеи.

Диего Лучи

Лектор Диего Лучи

Както в първото издание на семинара, лектори отново бяха международният експерт по международно образование и човешки права Оана Санду, Раду Йоанид – директор в Национален архив към Мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон, Диего Лучи – преподавател по история и философия в Американския университет в България, проф. Михаел Бар-Зоар – биограф на първия министър-председател на Израел Давид Бен-Гурион и автор на книгата „Извън хватката на Хитлер“.

асиа

Асиа Раберман

Изключително емоционално въздействие оказа разказът на Асиа Раберман, оцеляла от Холокоста и посветила живота си на работа с деца с емоционални проблеми и нарушена концентрация. Беседите с Яков Джераси – директор на фондация „България интернешънъл” и заместник-председател на Израело-Българския институт, срещите с посланика на държавата Израел в България Ирит Лилиан и Филип Димитров, оглавявал правителството на България в периода 1991-1992 година, посещението на софийската Синагога – най-големия испано-еврейски храм в Европа, запознаването с особеностите на еврейската библия Талмуд, специалната вечеря кашер, както и разговорите на чаша кафе в промеждутъците между заниманията по програма направиха дните в Благоевград ползотворни  и запомнящи се. Резултатите от наученото и споделеното от учителите, участници в семинара, ще се покажат чрез техните ученици. Може би не веднага, но със сигурност въздействието ще е положително.

Оана

Лектор Оана Санду

Организаторите на семинара се убедиха, че  конкретните цели на програмата, насочени към повишаване информираността на преподавателите, внедряване на новаторски методи за преподаване и насърчаване на единен подход към образованието по темата са постигнати и има смисъл той да се провежда и занапред, като обхване повече преподаватели по история.

бар зоар

Лектор проф. Михаел Бар-Зоар

яков и равина

В софийската Синагога

Без име2

Разказва Яков Джераси

дискусия с Оана

Дискусионен момент

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

юни 2018
П В С Ч П С Н
« май    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930