Център за еврейско-българско сътрудничество

История на евреите и съхранениието й: Еврейски музей на Гърция

Виртуалната разходка с „Алеф” из еврейските музеи в Европа продължава.

Отвеждаме ви в Атина, където се намира Еврейският музей на Гърция.

Идеята за този музей се заражда в края на 70-те години. Инициативата принадлежи на израелската общност в Атина и някои от нейните членове, които активно са подпомагали нейната реализация. През 1977 г. е създаден малък музей, който временно се помещава в стая до Атинската синагога. Повечето от изложените там експонати са спасени от Втората световна война. Сред тях са документи, религиозни предмети, бижута.

В течение на годините музейната сбирка се обогатява. Събират се материали от всички общности на Гърция.  Към колекцията се прибавят редки книги и ръкописи, текстил, ритуални и домакински предмети от еврейския бит. Увеличава се интересът към нея, сред посетителите на музейната сбирка има много учени и хора, готови да дадат свой принос към неговото разгръщане.

През 1981 г. се създава групата „Американски приятели на еврейския музей на Гърция“, която е в основата за създаването малко по-късно на самия музей и продължава да му бъде в подкрепа.

Непрекъснатото обогатяване на музея и разширяването на неговата дейност налага да се търси негов по-просторен дом. Така през 1984 г. колекцията е преместена на нает етаж в сграда на Авеню Амалиас.

Музеят придобива правен статут през 1989 година и оттогава работи под ръководството на съвет на директорите. Работата му се разширява значително, в изследването и изучаването на гръцкото еврейство се привличат учени от Гърция и чужбина. Естествено, отново се стига до необходимост от пространство, а защо не собствен покрив?

Днес музеят посреща своите приятели в свой дом, който е осигурен с подадена ръка от   гръцкото културно министерство и Асоциацията на приятелите на музея.  В края на 1997 г., точно двадесет години след основаването си, Еврейският музей на Гърция се настанява в реставрирана четириетажна неокласическа  сграда в центъра на Атина.  Официално музеят е открит на  10 март 1998 г.  Негова нова ера започва с развитие и разширение на всички негови дейности, като изследователската и образователната са обект на особено внимание. Така се стига до периодични изложби и специални издания, редом с допълване на колекцията от експонати.

На площ от 800 кв. м. са разположени 8 000 редки религиозни и битови предмети и архиви, както и оригинални артефакти. Особен интерес предизвиква архивът за устна история (API),  който съдържа набор от  интервюта, основната тема на които са житейските свидетелства на гръцки евреи, завърнали се от изтребленията или концентрационните лагери, скрили се по време на окупацията или се присъединили към движението на съпротивата. Тук са разкази на християнски свидетели на преследването, съседи и приятели на сънародници-евреи и други, допринесли за спасението на преследваните.

Живата картина на ежедневието в гръцко-еврейски общности от 18 до 20 век привлича хора от цял свят. Сега, както повечето културни средища са затворени поради пандемията от коронавирус, можем да правим само виртуални разходки. Но поставяйки на фокус обекти, поддържащи жива историята на еврейския народ, „Алеф” дава възможност да изберем своята дестинация, когато животът се върне в нормалното си русло. Еврейският музей на Гърция със сигурност си заслужава включване в предпочитан маршрут.

 

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юни 2020
П В С Ч П С Н
« май    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930