Център за еврейско-българско сътрудничество

ИЦХАК ФИНЦИ

Ицхак /Ицко/ Финци е български театрален и филмов актьор от еврейски произход. Роден е на 25 април 1933 година в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1955 г. заедно с цяла плеяда бъдещи знаменитости, като Григор Вачков, Хиндо Касимов, Татяна Лолова, Никола Анастасов и др. Актьорът споделя, че най-много му е помогнал режисьорът Леон Даниел, с когото е работил за пръв път в Бургаския театър. В Бургас се е учил и от режисьори, като Вили Цанков, Юлия Огнянова, Методи Андонов.

IF teatur7
Ицко Финци е играл на сцените на театрите в Димитровград /1955-1957/, Бургас /1957-1960/, Сатиричния театър /1960-1967/, Театър за младежта /1988-1990/, Малък градски театър след 1990 и др. Направил е над 50 роли по различните сцени. Гастролирал е в Цюрих, Бохум-Германия, Виена-Австрия. Участва в редица музикални спектакли, сред които „Насаме с публиката“ – Музикален спектакъл за двама със симфоничен оркестър и джазово трио , „Празничен концерт“- музикално представление за двама и оркестър в Русе.

Най-интересните му театрални роли са в пиесите: „Сизиф и смъртта”, „На приказки с Карел Чапек”, „Апетит за череши”, „Опера за три гроша”, „Молиер”, Рожден ден”, „Когато розите танцуват”, „Лунната стая” и др.

IF kinoСнимал се е в някои от най-добрите филми в историята на българското кино: „Преброяване на дивите зайци” /1973/, „Вилна зона” /1975/, „Закъсняло пълнолуние” /1997/. Превъплъщава се с успех и в главната роля от филма „Чонтвари” /1980/ на прочутия унгарски майстор Золтан Хусарик. Ролите му в киното са повече от 65.

Заедно с режисьорът Лиза Боева, с която се запознава по време на снимки в Париж, прави майсторски клас „Как да направим филм“, който е реализиран с партньорството на ЧСОУ по изкуства и чужди езици „АРТИС“ и дава уникалната възможност на ученици от 1-ви до 7-ми клас да създадат игрален филм. Така се раждат филмите „Магьосникът от Оз“ и „Ваканция без Ваканция“ .

nagrada ivkoПрез 1991 г. Ицко Финци получава Аскеер за цялостно творчество. Носител е на множество награди за най-добър актьор: на Международния фестивал на телевизионните филми –Прага, на Международния кино фестивал „Златната роза“ – Варна, на Фестивала на малките театрални форми – Враца, на София филм фест. През 2004 г. е награден с орден „Стара планина“ – първа степен, а следващата година получава  Първа награда на София филм фест за Дядото в „Откраднати очи“ и първа награда на Националния фестивал за документално кино – Пловдив за Интервюиращия в „Като на кино”.

pageifНа първия Забалкайски международен кинофестивал в Чита, Русия /2011/ получава награда за най-добра поддържаща роля.  През 2013 година е удостоен с наградата за София за принос към изкуството и киното.

Ицко Финци  е почетен гражданин на София.

icko-finci-web-2Освен на цигулка свири на пиано и акордеон, а през 2009 издава мемоарната си книга „Четива”.  Доказва, че „всички възрасти са покорни на любовта”, като през 2015 г. се жени за Лиза Боева – по-млада от него цели 45 години.

Синът  му – Самуел Финци също е отличен актьор, който прави успешна кариера не само у нас, но и в Германия.

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930