Център за еврейско-българско сътрудничество

Йерусалим – 70 години столица на Израел

На днешната дата – 5 декември през 1949 година Йерусалим е провъзгласен за столица на новата държава Израел. 70 години след това все още има държави, които не са признали града за израелска столица.

И Израел, и Палестина смятат Йерусалим за своя столица, като основните израелски държавни институции действително са разположени в града, а палестинците се стремят също да преместят своите там.

Претенциите и на двете страни нямат широко международно признание, като повечето държави смятат Тел Авив за столица на Израел и затова техните посолства са в този град.

През март тази година лидерите на Румъния и Хондурас обявиха, че ще признаят Йерусалим за столица на Израел. Те направиха тези съобщения на годишната конференция на Американско-израелския комитет по обществени въпроси (AIPAC) във Вашингтон. Изявленията им бяха приветствани от израелски политици. Палестинците, както и голяма част от международната общност, обаче заявяват, че окончателният статут на града трябва да бъде определен чрез преговори.

Споровете не пречат хора от  цял свят да се стичат към Йерусалим.  Градът на мира, както го наричат евреите, привлича с древните си места и тайнството на вярата. Той е свещен за три религии – юдаизъм, християнство и ислям, и това го прави наистина много специален. В Йерусалим е Стената на плача, която е свята за евреите, Божи гроб, който е свят за християните, и Куполът на скалата на Храмовия хълм, който е смятан за свещен от мюсюлманите. Никъде другаде по света няма толкова светини, събрани на едно място. Може би това дава основание Йерусалим да се окачествява като исторически център на света.

Снимки: https://ekipnews.com/

http://www.geosviat.com/

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031