Център за еврейско-българско сътрудничество

ЙОМ КИПУР – ДЕН НА ВСЕОПРОЩЕНИЕТО

Днес за евреите по света е Йом Кипур – Денят на изкуплението. С него завършват десетте Дни на покаянието, започнали на Рош Ашана (еврейската Нова година).

Ето какво разказва за този  религиозен празник проф. Хени Лорер:

Десетте дни след Рош Ашана, дадени за разкаяние, завършват с друг голям религиозен празник Кипур, денят на опрощаването от греховете. На този ден в синагогата богослужението се извършва целия ден и приключва след залез слънце, като за да се избегне прилошаване от жаждата и глада, богомолците, особено по-младите, държат в ръцете си зряла дюля с набоден на нея карамфил,  която от време на време поднасяли към носа си.

За да се концентрира цялото внимание на евреите на този ден, главно върху търсенето и заслужаването на изкуплението от греховете, ние се подлагаме на известно изтезание, като гладуваме и сме готови да понесем и други форми на въздържание.

Трябва да осъзнаем, че на този ден естествения ход на нашия живот е изцяло насочен към стремежа да намерим търсеното изкупление, поради което центърът  на ежедневния ни живот, или най-малкото този за качеството на живота ни, силно дебалансира везните.

Религиозният ритуал, дори повече от този, изпълняван на Рош Ашана, е съсредоточен в синагогата. Налагат се определени забрани на този ден: освен гладуването и пиенето на течности не се позволява къпането, носенето на кожени обувки и сексуални контакти, които се считат като дейности, създаващи удоволствие, недопустимо в деня, когато търсиш изкупление.

Вечерната молитва на Кипур – Кол Нидрей, която се счита като най-забележителната част от нашето богослужение, е написана на арамейски, чете се преди залез слънце и е послужила за образец на чудесната симфонична композиция на Макс Брух, известна с това название.

Бидейки най-тържествен ден в еврейската година, Кипур, за разлика от другите празници, наподобява Шабат, поради това че се забранява да се работи, да се готви, да се кара кола, да се пали огън и поради тези сходства се назовава Шабат Шабатон.

Един стар традиционен обичай на Кипур е да се правят Капарот, т.е. да се принася изкупителна жертва – петел или кокошка, които духовното лице завърта върху главата на собственика им и в същото време произнася молитва, съгласно която тази птица се заколва вместо лицето, което я е донесло. Наред с празничните свещи, които трябва да горят на Йом Кипур, се пали и една специална свещ за възпоминание паметта на починалите родители. Вечерята след целодневното гладуване е тържествена, масата се покрива с празнична покривка и според един древен обичай е прието жените и мъжете да  бъдат облечени в бяло, като символ на пречистването, настъпило след молитвите за получаване на изкуплението. Поднесената храна не трябва да бъде тежка, за да не се натоварва стомахът прекалено много след гладуването.

Източник: „Алманах на еврейската култура“

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031