Център за еврейско-българско сътрудничество

Йом Кипур – съдният ден за евреите

От вечерта на 27 септември до вечерта на 28 септември евреите по целия свят празнуват Йом Кипур (Съдния ден) – най-свещения ден в еврейския календар.  Това е ден на пост, който почва със залеза на 27 септември и свършва с началото на нощта на 28 септември.

Йом Кипур не е като другите специални еврейски дни. Той не напомня за събитие, което се е случило в историята на еврейския народ. Вместо това той е свързан с живота в бъдещето. Защото Йом Кипур дава шанс да се поиска прошка за направените грешки.

Йом Кипур означава „Ден на изкуплението“ Според Талмуда на този ден Всевишният произнася присъдата си, оценявайки действията на човек за цялата изминала година. Смята се, че на този ден в небето се извършва най-висшият съд и се поставя печат в Книгата на живота – кой ще живее през новата еврейска година и кой не.

Йом Кипур тази година в Израел е много по-различен, защото наложените ограничения лишават хората от възможност да спазят традиционните ритуали. В послание до нацията израелският президент Реувен Ривлин призова хората да запалят свещ в памет на над 1400 израелци, починали от COVID-19. „Всички бяха обичани, всички известни, всички имаха имена и лица“, каза той. „Нека ни бъде простен грехът на слабостта и неспособността, че не правим достатъчно, не успяваме да ги спасим. Поради това бяха изгубени животи. „

Дейвид Став, главният равин на град Шохам обобщава смисъла на Йом Кипур така: „Това е национален ден на паметта за всички еврейски страдания през еврейската история.“

Източник: https://www.thehour.com/

Фото: https://gorod.lv/

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031