Център за еврейско-българско сътрудничество

КИРИЛ – ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ

Константин Марков Константинов (3.1.1901 -7.Ш.1971)

Константин Марков Константинов е роден на 3 януари 1901 г. в София. Родителите му са преселници от Албания. В периода 1914-1918 г. учи в Софийската духовна семинария, а след това в Богословския факултет към Софийския университет. Заради политическите си убеждения заминава да следва в Черновци, Украйна. През 1927 г. защитава докторат, а в периода 1928-1930 г. специализира философия в Берлин. Замонашва се още като студент. През 1938 г. е избран за главен секретар на Светия синод, в същата година е назначен и за Пловдивски митрополит.

Заради надигащите се от страна на правителството антисемитски настроения митрополит Кирил пише брошура, осъждаща остро антисемитизма. Изразява своето лично неодобрение към правителството, което подкрепя расистката политика на Хитлер. Още при обсъжданията на законопроекта на Закона за защита на нацията митрополитът не остава безучастен и се изказва: „Въпросът за отношението към евреите е ясен. Ние сме християни и като архиерей на св. Българска православна църква не можем да не стоим на почвата на св. Евангелие и Христовото учение за Равноценността на всички човеци на Господа, без оглед на произход, раса и култура.”

Митрополит Кирил се отличава с топлото си отношение  към евреите. На 10 март, когато научава за ареста на евреите в Пловдив,  веднага взема мерки, за да ги освободи. Сарина Молхо си спомня, че на този ден митрополит Кирил се отправя към мястото, където са събрани евреите и ги уверява: „Аз няма да позволя никой от вас да напусне Пловдив. Където отивате вие, там отивам и аз!“

Митрополитът не само остава с евреите, но и пише телеграма до цар Борис III: „До Негово Величество цар Борис III, Двореца, София: Ваше Величество, В име Божие, усърдно моля за милост към евреите!”

Това не е единственото, което прави. Казва, че ще започне акция на гражданско неподчинение, включително и лично, като легне върху ж.п.линията  пред влаковете за депортиране, ако планираната операция се извърши. Благодарение на тази негова смела постъпка 9 000 пловдивски евреи са свалени от влаковете и са спасени.

През 1962 г. Кирил, вече патриарх на Българската православна църква, посещава Израел и заявява: „Ние не бихме имали смелостта да настояваме за отмяна на антиеврейското законодателство, без подкрепата на българския народ зад гърба ни.”

На 11 ноември 2001 година Световният мемориален център на Холокоста Яд Вашем в Йерусалим присъжда на митрополит Кирил титлата „Праведник на света”.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930