Център за еврейско-българско сътрудничество

Кораба „Салвадор”

Автор: Велизара Николова

Кораба е построен през 10те год. на 20в. под името Свети Николай, с големина 20 на 5 метра и тежащ около 100 тона.

През есента на 1940 година, вече познат като „Цар Крум”, кораба е закупен от д-р Барух Конфино и прекръстен на „Салвадор”, което на ладино означава- Спасител. Новият собственик на кораба притежава още няколко такива, с които се извършва нелегална емиграция на евреи. При закупуването му, „Салвадор” е в много лошо състояние и му липсва двигател. Затова са подготвени планове за поправяне на корпуса,  инсталирането на двигател и за подготвянето на кораба за плаване, но неясно защо тези планове,така и не се осъществяват.

Въпреки призива на Английския посланик господин Рендел, да се изчака одобрението на английското правителство за влизане в Палестина преди да се пътува, пътуване било осъществено. Организирано от Организация на общите ционисти, с представител д-р Конфино, Комитета на ционистите- ревизионисти, с председател инж. Бакиш и Консисторията на евреите в България, кораба „Салвадор” отплава на 3ти декември 1940г. от Варна с повече от 300 пътника, които са успели да се сдобият с билет срещу 500-600$ на човек. Според данни на полицията на „Салвадор” е имало 117 чужденци и 197 българи. При потеглянето си той е без двигател, няма достатъчно спасителни жилетки, а спасителните лодки са неизползваеми, освен това липсва и каквато и да е била навигационна система. Кораба е идърпан до някъде с влекачи и е оставен да пътува по течението.

Няколко дни  по- късно, „Салвадор стига до Турция, които вече са осведомени за отказа на Британското правителство да издаде визи на окупирана Европа. Корабът е задържан в Истанбул до 11.12, когато е изведен от влекачи на 5 километра от пристанището в Мраморно море. На 12 декември се разразява буря, в която попадат три злощастни кораба. „Салвадор” се блъска в подводни скали, разцепва се на две и потъва. От удавяне и измръзване умират около 200 души, от които 70 деца. Оцеляват 123, от тях половината са български граждани и биват върнати в България. На останалите оцелели им е позволено да се качат на друг бежански кораб, Дариен II , който стига Хайфа на 19 март 1941. Трагедията не е подмината от българската преса. Във в.Зора излиза следната статия:

Страшна трагедия в Мраморно море. 200 пътници евреи се удавили.

Цариград 13 декември

„Една трагична случка стана вчера в Мраморно море. Един рибарски кораб с 380 пътници, всички евреи, пътуваше през Дарданелите към Палестина . Кораба се спрял в морето при Силиврия, за да се снабди с някои хранителни продукти. Според едно друго сведение кораба не се е спрял край Силиврия, а е минал в открито море, недалеч от това пристанище. Факт е, че кораба е изненадан от много силна буря, след дълга борба с вълните е бил тласнат в морето върху подводните скали, в които се разбил. Въпреки героичните усилия 200 пътници се удавили, сред които изглежда е имало 70 деца.

Б.Р. Според допълнителни сведения, всички загинали евреи са били от България, някои от които са български поданици. Пътували са с моторен кораб собственост на Конфино. Заедно с пътниците е загинал и екипажа на моторницата”. [1]

Съдбата на кораба предизвиква отзвук в страната. Централната Консистория на евреите в България издават некролог за всички загинали и изпращат писмо до Председателя на Народното събрание, в което изразява притесненията си за още нелегални емиграции и най – вече за техните причини. Писмото гласи, че „голяма част от загиналите български евреи са загинали главно поради опасения, предизвикани от проектирания закон за защита на нацията… Мнозина евреи с основателен страх си задават въпроса, дали този закон, независимо от големите ограничения и унижения, които носи, няма да бъде последван от други подобни.”

През 1963, останките на загиналите на кораба „Салвадор” са върнати в Израел, където са погребани в националното гробище на планината Херцел, както е издигнат  издигнат и паметник, на който са написани имената на всички жертви.[2]

[1] В. ЗОРА, бр. 6452, 14.12.1940

[2]The Salvador Disaster, Jewish Virtual Library

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930