Център за еврейско-българско сътрудничество

Кораба „Салвадор”

Автор: Велизара Николова

Кораба е построен през 10те год. на 20в. под името Свети Николай, с големина 20 на 5 метра и тежащ около 100 тона.

През есента на 1940 година, вече познат като „Цар Крум”, кораба е закупен от д-р Барух Конфино и прекръстен на „Салвадор”, което на ладино означава- Спасител. Новият собственик на кораба притежава още няколко такива, с които се извършва нелегална емиграция на евреи. При закупуването му, „Салвадор” е в много лошо състояние и му липсва двигател. Затова са подготвени планове за поправяне на корпуса,  инсталирането на двигател и за подготвянето на кораба за плаване, но неясно защо тези планове,така и не се осъществяват.

Въпреки призива на Английския посланик господин Рендел, да се изчака одобрението на английското правителство за влизане в Палестина преди да се пътува, пътуване било осъществено. Организирано от Организация на общите ционисти, с представител д-р Конфино, Комитета на ционистите- ревизионисти, с председател инж. Бакиш и Консисторията на евреите в България, кораба „Салвадор” отплава на 3ти декември 1940г. от Варна с повече от 300 пътника, които са успели да се сдобият с билет срещу 500-600$ на човек. Според данни на полицията на „Салвадор” е имало 117 чужденци и 197 българи. При потеглянето си той е без двигател, няма достатъчно спасителни жилетки, а спасителните лодки са неизползваеми, освен това липсва и каквато и да е била навигационна система. Кораба е идърпан до някъде с влекачи и е оставен да пътува по течението.

Няколко дни  по- късно, „Салвадор стига до Турция, които вече са осведомени за отказа на Британското правителство да издаде визи на окупирана Европа. Корабът е задържан в Истанбул до 11.12, когато е изведен от влекачи на 5 километра от пристанището в Мраморно море. На 12 декември се разразява буря, в която попадат три злощастни кораба. „Салвадор” се блъска в подводни скали, разцепва се на две и потъва. От удавяне и измръзване умират около 200 души, от които 70 деца. Оцеляват 123, от тях половината са български граждани и биват върнати в България. На останалите оцелели им е позволено да се качат на друг бежански кораб, Дариен II , който стига Хайфа на 19 март 1941. Трагедията не е подмината от българската преса. Във в.Зора излиза следната статия:

Страшна трагедия в Мраморно море. 200 пътници евреи се удавили.

Цариград 13 декември

„Една трагична случка стана вчера в Мраморно море. Един рибарски кораб с 380 пътници, всички евреи, пътуваше през Дарданелите към Палестина . Кораба се спрял в морето при Силиврия, за да се снабди с някои хранителни продукти. Според едно друго сведение кораба не се е спрял край Силиврия, а е минал в открито море, недалеч от това пристанище. Факт е, че кораба е изненадан от много силна буря, след дълга борба с вълните е бил тласнат в морето върху подводните скали, в които се разбил. Въпреки героичните усилия 200 пътници се удавили, сред които изглежда е имало 70 деца.

Б.Р. Според допълнителни сведения, всички загинали евреи са били от България, някои от които са български поданици. Пътували са с моторен кораб собственост на Конфино. Заедно с пътниците е загинал и екипажа на моторницата”. [1]

Съдбата на кораба предизвиква отзвук в страната. Централната Консистория на евреите в България издават некролог за всички загинали и изпращат писмо до Председателя на Народното събрание, в което изразява притесненията си за още нелегални емиграции и най – вече за техните причини. Писмото гласи, че „голяма част от загиналите български евреи са загинали главно поради опасения, предизвикани от проектирания закон за защита на нацията… Мнозина евреи с основателен страх си задават въпроса, дали този закон, независимо от големите ограничения и унижения, които носи, няма да бъде последван от други подобни.”

През 1963, останките на загиналите на кораба „Салвадор” са върнати в Израел, където са погребани в националното гробище на планината Херцел, както е издигнат  издигнат и паметник, на който са написани имената на всички жертви.[2]

[1] В. ЗОРА, бр. 6452, 14.12.1940

[2]The Salvador Disaster, Jewish Virtual Library

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

ноември 2020
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30