Център за еврейско-българско сътрудничество

Кратък поглед с днешна дата към историята на руските евреи

Летописците припомнят: на 13 декември 1742 година императрица Елисавета заповядва да бъдат прогонени всички евреи от пределите на Русия и Украйна

Елисавета Петровна, най-малката дъщеря на Петър І Велики е сред най-популярните руски монарси на 18 век. Освен с отмяната на  широко практикуваното смъртно наказание, императрицата е известна и с това, че отстранява кликата от чужденци, управлявала през предходните години. Тя обаче стига до крайност при т.н. прочистване на Русия – издава заповед за изгонване на всички евреи от пределите на Русия и Украйна. Заповедта е с дата 13 декември,  1742 година.

При управлението на следващата императрица на Русия – Екатерина ІІ Велика, от 1762 до 1796 г. геноцидът срещу евреите продължава. Те имат забрана да живеят източно от линията на уседналост –границата на област  н Руската империя, в която е разрешено постоянното пребиваване на евреи, създадена от императрицата  през 1991 година. Така те са допуснати единствено до днешната територия на Беларус, Литва, Полша и Украйна. Тази линия на уседналост е премахната едва през 1917 година с Декрета за отмяна на вероизповедалните и национални ограничения след Февруарската революция.

Докато през 19 век в Западна Европа евреите постепенно получават равни права с останалите граждани, дискриминацията към тях в Русия не намалява. Особено силен е антисемитизмът при управлението на Александър ІІІ, когато в различни части на страната се извършват редица антиеврейски погроми. Тогава се слага началото и на масовата еврейска емиграция.

Източник: интернет

Снимки:https://toplifehacker.com/

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031