Център за еврейско-българско сътрудничество

Културен семинар „НЕПОЗНАТИТЕ“ ще разширява познанията за етносите в България

Първото издание на форума на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив е посветено на арменската, еврейската, турската и ромската общности у нас

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив организира първото издание на  културен семинар „НЕПОЗНАТИТЕ“. Той ще се проведе на 25 ноември 2016 г. Целта му е да разшири познанията за етническите общности в България и популяризиране на техните традиции, култура и бит. С този семинар АМТИИ  потвърждава гражданския си ангажимент да генерира общозначими социални идеи, свързани с изкуството като посланик между различните етноси и култури. Първото издание на „НЕПОЗНАТИТЕ“ е посветено на арменската, еврейската, турската и ромската общности у нас.

Семинарът ще се проведе в три модула: теоретичен, художествено-творчески и фотоизложба. В рамките на теоретичния модул докторанти, постдокторанти, преподаватели и учени ще представят доклади на теми, свързани с традициите на общностите, с особеностите на междукултурното съжителство и общуване между различните етноси. Художествено-творческият модул включва представяне на характерни вокални, инструментални и танцови практики.

Културният семинар „Непознатите“ ще се открие от  проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, заместник- ректор по научноизследователската дейност в АМТИИ на 25 ноември 2016 г., /петък/, от 9,30 ч. в зала „Иван Спасов“  на АМТИИ, Централна сграда /Старинен Пловдив, ул. „Тодор Самодумов” №2/.

Партньори на форума са Регионален етнографски музей- гр. Пловдив, Дом на етносите- гр. Пловдив, Фондация „Заедно“ – гр. Пловдив, Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“-клон Пловдив и вестник „Парекордзагани цайн“-град Пловдив, Организация на евреите „Шалом“ -гр. Пловдив и гр. София, Народно читалище „Мустафа Кемал Ататюрк“- гр. Пловдив и Народно читалище „Юмер Лютфи 1993“ -гр. Кърджали, както и много фирми-съмишленици и спонсори.

Семинарът ще бъде закрит с концерт, в който ще участват Арменски танцов състав „Астхагнер” (Пловдив), Арменска вокално-инструментална група „Еребуни” (Пловдив), Лика Ешкенази и еврейска вокално-инструментална група „Дулсе канто”  (София), Еврейски танцов състав „Кедар мансева“ (София), Ансамбъл за турски фолклор към Народно читалище „Юмер Лютфи 1993” (Кърджали), Ромски танцов състав „Рома Денс“ при Основно училище „Васил Левски” (с. Караджово, община Садово).

Източник: GustoNews

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

юни 2018
П В С Ч П С Н
« май    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930