Център за еврейско-българско сътрудничество

Литературният конкурс на „Алеф” „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” – възможност за дописване историята на 20-ти век

Крайният срок за изпращане на творби за VІІ-то издание на надпреварата е 1 март 2020 година

Месец и половина преди крайния срок в пощата на „Алеф” вече пристигат творби на ученици и студенти, пожелали да участват в Националния литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.  Историите на българските „праведници на народите на света” са предизвикателство пред  младите автори в седмото издание на конкурса.  Всяка една от тях е достойна да предизвика прилив на вдъхновение и да бъде претворена в художествена творба.

20 са българите, получили благодарността на световния мемориал на Холокоста Яд Вашем в Израел, който ги удостоява със званието „Праведник на народите на света”, редом с още 27 342 души от 50 страни. Званието се дава за проявената от тях жертвоготовност и смелост да помагат на своите съграждани-евреи в жестоките времена на Холокоста и да предотвратят тяхното изпращане в лагери на смъртта.

Списъкът на  българските спасители, обаче, е неимоверно дълъг и непрекъснато се дописва. Много са българите, рискували собствения си живот и този на семействата си, за да се опълчат на нечовешкия Закон за защита на нацията в годините на Втората световна война. Всички заслужават да бъдат носители на почетното звание, давано от Яд Вашем. То се присъжда  според получена информация от спасени евреи, което означава, че участниците в конкурса на „Алеф” могат да направят свое откритие, проучвайки историите на вече удостоените  с титлата „праведник”.

Темата „Аз съм един от тях – българските „праведници на народите на света“ изисква разказите за конкурса да имат за герои реални хора. Търсенето на информация за тях в архивите е възможност да се открият и други българи, които са проявили  героизъм  в мрачните години на Холокоста. Това би могло да бъде изключително ценен принос за добавянето им към списъка на „праведниците”, или поне за  изваждането им от забвение.

В помощ на всички млади автори е виртуалната библиотека на „Алеф”, от където може да се почерпи информация за 20-те български „праведници на света и народите”.

Най-добрите разказвачи ще заслужат престижни награди – в категория „ученици” класираният на първо място ще получи едногодишна стипендия, вторият – участие в международен конгрес за млади лидери в Израел, а наградата за третия е парична. За категория „студенти” наградите са парични. Най-добре представилите се 20 автори ще бъдат поканени на разноски на организаторите в Бургас на тържествена церемония по награждаване.

Очакваме конкурсните творби до 1 март 2020 година. Те трябва да са придружени с точни данни за контакт и кратка автобиография на автора.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930