Център за еврейско-българско сътрудничество

Международна конференция дискутира приноса на Българската православна църква за спасяването на българските евреи

Международна конференция на тема: „По съвестта на вярата и по дълга на гражданската свобода – Приносът на Българската Православна Църква за спасяването на българските евреи“  започна във Военния клуб в София. Форумът е организиран от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Асоциацията за жените-адвокати, ВАС, Съвета на Софийска Адвокатска Колегия, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Секция „Теология“ към Съюза на учените в България, с благословението на Българската Православна Църква. Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Конференцията е организирана по повод номинацията на Българската Православна Църква за Нобелова награда за мир за 2017 г., за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. Предложението за високото признание е внесено в Нобеловия комитет от бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген. д-р Ефраим Сне, от професора по право от Университета в Хайфа Моше Кешет и от адвокат Моше Алони. Предложението е широко подкрепено в международен мащаб от хиляди граждани на десетки държави, както и от над 200 наследници на спасени български евреи.

6 млн. – една трета от еврейския народ беше унищожена от нацисткия изверг в Берлин и неговите слуги в Европа. Не мога да си обясня, защо беше тази омраза към еврейския народ. Само българската църква, смела, честна и правдива се зае да се бори срещу това масово убийство на евреи. Тя вдигна глас на протест срещу правителство, цар, срещу жестока власт, за да спаси и спаси 48 хил. български евреи. Няма  по-достойна формация от Българската църква да получи Нобеловата награда. Това заяви Моше Алони – бивш председател на адвокатската колегия в Тел Авив при откриването на конференцията, цитиран от БГНЕС.

На събитието присъства и Румен Леонидов, представител на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Центърът оцени по достойнство идеята за номинация на Българската църква за Нобелов лауреат и организира нейната подкрепа чрез членове и свои симпатизанти в цялата страна.

Докладите, представяни  на двудневния научния форум, имат за цел обективно и безпристрастно, през призмата на историческия поглед, базиран на архивни проучвания и документи. Спомените на оцелели очевидци и техните потомци допълват информацията по темата и поставят фокуса на общественото внимание върху съхраняването на човешкия живот като висша ценност и фундамент на международния правов ред.

Предвидено е издаването на двуезичен сборник с материали от конференцията със съдействието на Дирекция Вероизповедания при Министерския съвет. Изданието ще съдържа статии на известни учени от България, Израел, Германия и САЩ, в които са обхванати проблеми от различни области: история, богословие, архивистика. Акцентът е поставен върху устойчивостта на моделите на поведение в контекста на паметта за Холокоста и ролята на Св. Синод на Българската православна църква за спасяването на българските евреи като проява на действен хуманизъм и защита на свещения характер на човешкия живот, се съобщава на официалния сайт на Светия Синод.

В рамките на конференцията ще бъдат положени цветя на гробовете на екзарх Стефан и митрополит Кирил в Бачковския манастир.

Кадри: БГНЕС

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930