Център за еврейско-българско сътрудничество

Международният фестивал за историческо документално кино DOCK представя в Бургас четири израелски филма

Кадър от филма "Голда"

Кадър от филма „Голда“

Четири документални филма от Израел ще представи в Бургас Международният фестивал за историческо документално кино DOCK 2021. Конкурсната програма, селектирана от над 500 заглавия, включва общо 10 филма, които ще се състезават за голямата награда на DOCK. В рамките на 5 дни от 17 до 22 септември жителите и гостите на Бургас ще могат да гледат  филма „Голда“ – посветен на израелската лидерка Голда Меир, „Варшава – разделен град“ – филм за Варшавското гето, показано от двете страни на разделящата го стена, „Пустинен тест” – разказващ за стремежа на новатори от Израел да създадат автомобилна индустрия, която да завладее света и ”Нашето естествено право” – филм за създателите на Декларация за независимостта на Израел, техните потомства и дебатът днес.

В конкурса за наградата ще се състезават още  „Приказката на Джани Беренго Гардин за Венеция“ – или как можем да съхраним застрашения град Венеция, The caviar connection – скандалната дипломация и флиртуване с останалия свят на диктаторите от бившите съветски републики, There is No Other Place (The Church) – уникалната история на мюсюлманските пазители на най-святото християнско място и други заглавия.

Богата съпътстваща програма включва други 10 филма, посветени на различни проблеми свързани с българската история от 19 и 20 век.

За най-младите са предвидени прожекции и дискусии от програмата на фестивала „Академия”. В един от уроците извън класната стая Алберта Алкалай – председател на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, ще представи по вълнуващ начин личността на полковник Аврам Таджер. Български гражданин от еврейски произход, полковник Таджер е участвал във всички войни на България, включително и в Отечествената война, когато вече е бил на 72 години. Неговите пълководни умения и действия се изучават и днес в българските военни училища. След края на Първата световна война Аврам Таджер, вече полковник от запаса, става председател на Централната еврейска консистория в периода 1925-1931 г. През 1927 г, като оглавяващ българската делегация в Женева, където се провежда международна конференция на малцинствата, живеещи в европейските страни той дава пример за изключителен патриотизъм.. При откриването на конференцията  заявява: Аз пожелавам на всички малцинства в Европа да Живеят тъй както живее еврейското малцинство в България. Но виждам, че нашето място не е на тази конференция, тъй като най-онеправданото малцинство в Европа – българите от Македония и Западните покрайнини, под натиска на югославското правителство, са лишени от правото си да участват в настоящата конференция.
Цялата делегация, водена от полковник Таджер, напуска демонстративно залата. Организаторите на конференцията са принудени да разрешат равноправното участие на българската делегация от Македония и Западните покрайнини.

Ad
Ad

Дигитална книга

„Танцуваме с Мириам“ – уъркшоп

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2021
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031