Център за еврейско-българско сътрудничество

Министърът на културата прие посланика на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз

Министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов прие по негова инициатива Н.Пр.Шаул Камиса Раз – посланик на Държавата Израел в България. В срещата участваха: Саусан Хасон, заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Държавата Израел и Максим Бенвенисти – председател на Организация на евреите в България „Шалом“.

На срещата в Министерството на културата посланик Н.Пр. Шаул Камиса Раз поздрави от името на Държавата Израел и от името на еврейската общност в България министър Мартин Иванов и пожела успех в отговорната мисия на служебното правителство.

„Всяко едно правителство трябва да бъде уважавано – независимо дали е дошло на власт след проведени демократични избори, или е било назначено в съответствие с утвърдените демократични процедури в страната. Ние не гледаме на сегашното българско правителство като на временно, а като на нормално българско правителство, с което ще продължим да работим и да си партнираме все така добре и успешно, както е било и през последните години“, заяви посланикът на Държавата Израел.

Н.Пр.Шаул Камиса Раз даде изключително висока оценка на традиционно добрите и приятелски отношения между двете страни, като подчерта необходимостта от задълбочаване на двустранния диалог и в областта на културата. Дипломатът отбеляза, че Посолството на Държавата Израел у нас е работило чудесно с доц. д-р Мартин Иванов и в качеството му на председател на Държавната агенция „Архиви“, като изрази надежда, че и на новия си изключително отговорен пост в Министерството на културата доц. д-р Мартин Иванов ще продължи да работи все така активно за укрепването и развитието на двустранните отношения.
Израелският дипломат определи като изключително успешни реализираните през миналата година многобройни съвместни инициативи, посветени на отбелязването на 65 години от обявяването на независимостта на Държавата Израел и на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Холокоста през Втората световна война. В хода на разговора посланик Н.Пр.Шаул Камиса Раз предложи съвместно отбелязване на нови значими инициативи, сред които е 25-ата годишнина от възобновяването на двустранните дипломатически отношения.

Посланикът на Държавата Израел и председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ запознаха министър Мартин Иванов и с идеята си за разработването на Български еврейски културен маршрут, свързан с историята, културата традициите на еврейската общност в България, който да преминава през София, Пловдив, Бургас, Варна, Силистра и Никопол. За евреите Силистра е място за поклонение – там е изграден мемориален център в памет на Елиезер Папо – един от най-почитаните и уважавани равини през XIX век. Предвижда се в културния маршрут да бъде включен и Никопол, където е живял Йосиф Каро – късносредновековен богослов и особено почитан равин. В града ще бъде изграден музей в близост до мястото, където се е намирал неговият дом. „Развитието на този културен маршрут ще създаде и нови възможности за икономическо развитие на градовете, включени в него“, отбеляза Максим Бенвенисти.

Министърът на културата Мартин Иванов благодари на посланик Шаул Камиса Раз и на Максим Бенвенисти за отправените му поздравления и благопожелания. „Културата е свързващото звено между народите“, отбеляза министър Иванов, като подчерта интереса си към идеята за развитието на новия културен маршрут за поклоннически туризъм. Доц. д-р Мартин Иванов обеща съдействие за реализация на идеята.

По време на срещата министър Мартин Иванов изрази загриженост за състоянието на синагогата във Видин, обявена за недвижима културна ценност с национално значение, и отбеляза, че е необходимо със съвместни усилия да се търсят възможности за нейната реставрация и за превръщането й в бъдещ културен център.


Източник: КРОСС

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930