Център за еврейско-българско сътрудничество

Мириам Eнгел изтанцува живота си в Бургас

Моноспектакълът  „A WAKE” на израелската танцьорка и хореограф Мириам Енгел събра в Бургас почитатели на изкуството от всички възрасти и се превърна в едно от запомнящите се събития в културния календар на август.

Влошените метеорологични условия наложиха спектакълът да бъде изигран в зала „Петя Дубарова” на КЦ „Морско казино”, което редуцира броя  на зрителите. Това обаче се превърна в предимство поради създадения по-близък контакт с  актрисата и изключителното въздействие на представлението.

Мириам Енгел изтанцува живота си чрез метафората на движенията, съчетавайки пантомима с пластика, глас  и мимика по неподражаем начин. Емоционалното и естетическото въздействие на спектакъла преля в дълбоко съпреживяване, предизвикващо размисли за смисъла на съществуването, опорите, които търсим, лутанията и колебанията, наложеното и лично избраното, вътрешната потребност от пространство, различно от монотонността и рутината… Метафорично е и самото название – A-WAKE – събуждане. Не от сън, а от илюзии, от привидност,  от несвобода… Събуждане на чувствата, на разбирането, на осъзнаването, на желанията… Събуждане не от сън, Неща, от които в определен момент изпитва нужда всеки човек. Дали е представен един ден от живота на артистката, или поредица от дни, или целия живот, не е съществено. Защото със сигурност всеки, изпитал въздействието на спектакъла, се е огледал в героинята му и се е разпознал.

Мириам Енгел гостува в Бургас по покана на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”,  с финансовата подкрепа на Община Бургас и съдействието на Посолството на Държавата Израел в България. Специфичното общуване и сближаване между хората от различни етноси чрез изкуство е една от целите, които „Алеф”  се стреми да постигне в своята дейност.

Изкуството на танца не се нуждае от превод, неговите послания са разбираеми и достигат до всички.  Това изкуство изгради невидим мост между Израел и България. Макар и с различни традиции и култури, ние, хората, сме едно и от взаимното си опознаване натрупваме богатство на духа. Това припомни председателят на „Алеф” Алберта Алкалай при представянето на гостенката от Израел преди спектакъла. Тя се спря на ключови моменти от биографията на Мириам Енгел, някои от които са впечатляващи  и обясняват до голяма степен избора й на професионален път. Един от тях е българското потекло на хореографката – внучка на балерината Дора Мушанова – основател и пионер в авангардния танц през ХХ век и правнучка на големия индустриалец Иван Хаджиберов, както и праплеменница на Никола Мушанов.

Поздравление към Мириам Енгел и цветя поднесе Диана Саватева – заместник – кмет по култура в Община Бургас.

Едва отшумели впечатленията от спектакъла, за младата част от публиката му вълненията продължиха. Своите умения не само да създава изкуство и да усъвършенства различни техники за себе си, но и да обучава и общува Мириам Енгел показа в организираната танцова работилница на следващия ден. В „Танцуваме с Мириам” се включиха момичетата от танцова школа „Дюн”, които проявиха истинско старание да усвоят урока от един истински представител на израелския арт авангард. С уъркшопа, проведен в Младежкия културен център, бе поставено началото на бъдещо перспективно сътрудничество между Мириам Енгел и танцова школа „Дюн”.

Свързани публикации
Ad
Ad

Дигитална книга

„Танцуваме с Мириам“ – уъркшоп

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2021
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031