Център за еврейско-българско сътрудничество

МОРИЦ ЙОМТОВ

Мориц Йомтов е български професор по биохимия, журналист и сценарист от еврейски произход.

Роден е в София  през 1921 година. Завършва Американския колеж и химия в Софийския университет (СУ). Работи в редакция „Предавания за чужбина“ на БНР. Изключителен ерудит, става професор по биохимия. Дълги години е на различни изборни длъжности във Федерацията на европейските биохимични дружества, става и неин генерален секретар. Говори английски, френски, немски и руски език.

1-4БНР е мястото, където МОРиц и МАРко стават Братя МОРМАРеви. Киното обединява в творчески тандем Морис Йонтов и Марко Стойчев като сценаристи.  Двамата пишели общи фейлетони за в-к „Стършел“, но и през ум не им минавало да гледат на киното другояче, освен като на зрители. Идеята за нова професия им дал Анжел Вагенщайн. Той четял фейлетоните им и веднъж подхвърлил: „Абе вие двамата защо не напишете сценарий за комедия, голям глад има за този жанр… Почти на шега те написали  проект за съвместна немско-българска продукция, пратили го в Германия, и забравили. След два месеца им пристигнали 5000 марки – било само аванс.  Сценарият е за „Старинната монета“. Музиката пише Петър Ступел. Филмът излиза през 1965 г. и е копродукция с ГДР и е считан за първия български мюзикъл.

войната-на-таралежите-1972Вторият филм, който прославя Братя Мормареви, излиза чак след 6 години. Казва се „Таралежите се раждат без бодли“.

После идват още много филми за деца и за възрастни, които оставят паметна диря в българското киноизкуство – „Сиромашко лято“, „Изпити по никое време“, „С деца на море”, „Задача с много неизвестни”, „Войната на таралежите“,“Двойникът“,“Васко да Гама от село Рупча“, и т.н.

Moric r MarkoПочти 40 години те са неразделни и написват близо 40 сценарии и новели, множество фейлетони и скечове, както и няколко романа.

Тежка болест на Мориц Йомтов разделя „братята“ – той отива да се лекува в Израел, където умира през 1992 година.

Интервю с Вихра Йомтова и Атанас Йомтов – дъщеря и син на Мириц Йомтов е поместено в сп. La Estreya/ бр.5, септември/2011 г. можете да прочетете тук.

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2019
П В С Ч П С Н
« ное.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031