Център за еврейско-българско сътрудничество

„Моят Шабат“ спечели националната награда „Христо Г. Данов“

„Моят Шабат” на Вивиана Асса спечели Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ в категория „Автор на българска художествена литература“. Наградата бе връчена на тържествена церемония в двора на къща – музей „Христо Г. Данов“ в Стария град на Пловдив днес, 29 септември.

Център „Алеф“ честити сърдечно на Вивиана Асса голямото отличие и пожелава  много творческо вдъхновение и нови вълнуващи творби!

Наистина, рядко се случва нечия чужда съдба да отключи душата на човек и да предизвика размисли и чувства, които иначе остават скрити някъде надълбоко, затлачени от  прозата на ежедневието. Книгата на Вивиана Асса „моят Шабат” е точно това. Разказът за нейните корени и местата, където е преминавал живота й предизвиква не само естетическата наслада от увлекателното четиво, но и своеобразно носталгично съпреживяване на едно отминало време, в което са живи много от изтиканите на заден план днес човешки ценности. Пред читателя се разгръща широкомащабно пъстро пано, в което личните истории са вплетени в историята на стария Бургас, гостоприемно събрал гърци, арменци, евреи, турци… Това е разказ,  как  реално човек за човека може да бъде брат, как това, което събира хората може да бъде много повече от това, което ги разделя, как различните култури и религии могат да съжителстват и да се допълват, вместо да си противоречат. Разбира се, не всичко е гладко, житейски трусове не подминават хората, с които ни среща Вивиана Асса, но на техния фон изкристализират  ценностите на един свят, към които е повече от необходимо да се връщаме. Особено днес, когато прагматизмът е обсебил дните ни, напредъкът в технологиите измества живото общуване,  материалното взема превес  над  духовното, саможертвата се счита за глупост, а омразата и демонстрациите на превъзходство – едва ли не за геройство.

„Моят Шабат”  прехвърля мост на толерантност и разбирателство между етносите, възкресява модел на поведение, който е от изключително значение за бъдещето на човечеството като цяло. Бъдещето се гради върху уроците на миналото, и се гради от тези, които ще имат време да го създават такова, каквото може и трябва да бъде. Именно затова Център „Алеф” избра книгата на Вивиана Асса за подарък на всички номинирани за награда в VІІ-я конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Тя е не само предаване на памет, но и модел за поведение,  което проектира бъдещето ни като хора.

„Моят Шабат” е книга, която трябва да бъде четена и препрочитана. Заради панорамата, която се открива и пред очите, и пред сърцето. Заради това, че без напориста  дидактика припомня неглижирани морални  категории и ни учи как да бъдем хора. Заради това, че показва колко силна може да бъде душата, която се радва на своите цветове и вярва – различията са нужни само на политиците.

Националната награда „Христо Г. Данов“ е учредена през 1999 година. Престижният приз се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване. Тя е насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци и книгоразпространители.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031