Център за еврейско-българско сътрудничество

Наградиха със “Златна лаврова клонка” граждани на Израел за особени заслуги към България

Посланикът на България в Израел Румяна Бъчварова връчи почетния знак “Златна лаврова клонка” на българското Министерство на външните работи на трима израелски граждани, представители на израелската делегация в Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ). Събитието се състоя в навечерието на Петия Световен форум за Холокоста, планиран на 23 януари в Ерусалим по повод 75-годишнината от освобождаването на лагера Аушвиц – Биркенау. Наградени бяха посланик Ран Яаакоби, директор на Отдела за борба с антисемитизма и възпоменание на Холокоста в МВнР на Израел и съръководител на израелската делегация в МАВХ, д-р Йоси Гевир, директор за международни връзки в Института Яд Вашем и съръководител на израелската делегация в МАВХ и г-жа Ришел Буд Каплан, директор на Департамента за Европа в Международното училище на Яд Вашем и член на израелската делегация в МАВХ.

Те бяха отличени с най-високата награда на Министерството на външните работи по предложение на вицепремиера и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева, заради особените им заслуги в процеса по присъединяването на България към МАВХ. През ноември 2018 г. България бе приета като пълноправен член на МАВХ.

На церемонията по награждаването присъства и президентът Румен Радев, който е на посещение в Израел за участие в Петия Световен форум за Холокоста.

От името на наградените г-жа Буд Каплан благодари на българското Министерство на външните работи и изрази желанието им да продължат активното сътрудничество между България и Института Яд Вашем за съхраняването и популяризирането на историческото наследство на Холокоста. Президентът Румен Радев поздрави наградените израелски граждани и подчерта, че спасяването на българските евреи през Втората световна война е ярък пример, който може да служи за вдъхновение в борбата срещу антисемитизма, ксенофобията и расизма.

Източник: https://mfa.bg/

 

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031