Център за еврейско-българско сътрудничество

Над 130 хиляди потомци на сефарадски евреи искат испанско гражданство

Над 130 хил. потомци на сефарадски евреи, изгонени от Испания през 15 век, са пожелали да станат испански граждани. Те са кандидатствали за гражданство според приет в Испания през 2015 година закон. Данните са от правосъдното министерство в Мадрид, цитирано от „Ройтерс“.

Испания приема този специален закон година след като подобно решение взема и правителството на Португалия, вероятно с цел изкупване на вината за прогонването на евреите от страната им през Средновековието.

Днес на потомците на изгонените евреи е дадена възможност да се сдобият с испански паспорт, ако успеят да докажат семейните си корени от средновековна Испания.

Над половината от получените общо 132 226 заявления са постъпили в последния месец, с приближаване на крайния срок, който изтече на 30 септември. Потомците на сефарадски евреи са имали общо 4 години да заявят желанието си да  станат испански граждани. Повечето молби са били подадени от Латинска Америка – основно Мексико, Колумбия и Венецуела.

Тези, които получат испанско гражданство по силата на новия закон, не са длъжни да се местят в Испания – церемонията може да се проведе в испанско консулство в родината.

Любопитен факт е, че държавните органи на Кралство Испания бяха публикували списък с имената на 5520 еврейски фамилии, в опит да подпомогнат техните потомци да открият и удостоверят испанските си корени. Които не намерят имената на своите предци в списъка, можело да докажат правата си по друг начин. Примерно, ако свободно владеят езика „ладино” или пазят от онова време еврейски реликви, религиозни предмети и др.

По неофициални данни днес по света има около 3.5 млн. сефарадски евреи. Историческият им поход в търсене на нови родини е започнал с гоненията в Испания през 1492 година след едикта на Фердинанд II Арагонски и Изабела I Кастилска, според който всички поданици на кралството трябва да бъдат християни. Тогава евреите от Испания напускат страната и тръгват към Северна Европа или на югоизток към Османската империя. Така стигат и до днешните български, сръбски, гръцки, турски земи, където остават векове наред. Те обаче запазват като свой език характерния за ХV век кастилски говор, известен като „ладино“. В България го наричат и „шпаньолски“, защото той наистина е старинен испански.

До автентичен  „ладино” Бургас се докосна през септември по идея на Център „Алеф” чрез песните на актрисата Ева Волицер в концерт  по повод 110 годишнината на бургаската синагога.

Източник:

www.chr.bg, www.dnevnik.bg

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031