Център за еврейско-българско сътрудничество

НАСТЪПВА ЕВРЕЙСКАТА 5781 ГОДИНА

Тази вечер всички евреи по света посрещат своята нова 5781 година, която се отброява от сътворението на света.

Древните писания твърдят,  че на Рош Ашана Бог разгръща три книги. Първата се нарича Книгата на живота. В нея се съдържат имената на праведниците, за които е гарантирано, че ги очаква добра и успешна, нова година. Втората книга съдържа имената на грешниците. В третата книга, са изписани имената на всички останали хора. Те не са съвсем праведни, но не са и закоравели грешници.  Везните с техните добри и лоши дела са в равновесие. За тях следващите 10 дни до настъпване на Йом Кипур – Денят на изкуплението са изключително важни. Това е период, в който всеки може да преосмисли живота си, да направи преоценка на делата си и промени съдбата си  и да „се прехвърли “ от третата книга в Книгата на живота.

Така еврейската Нова година се явява едновременно началото на човешката история, Божи съд, но и уникална възможност човек сам да насочи съдбата си във вярната посока.

Център „Алеф” честити Рош Ашана на всички евреи по света с пожелания за здраве и надежда за мирни и хармонични дни, пълни с любов, радост и сладост! Нека се вгледаме в себе си и откроим това, което ни дава сили и ни извисява.

Нека заедно с всички наши приятели, без разлика в етнос и религия, продължим да проправяме пътища към разбирателство и мир, обич и хармония, добро и красота!

Нека 5781 е много здрава, сладка и успешна за всички!

Към еврейската общност в България отправи поздравление Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на държавата Израел.

В него се казва:

„Скъпи приятели,

Празнуваме Нова година в извънредни условия, наложени ни от коронавируса, но нашият дух остава силен. Всички ние се включваме в молитвата, идната година да донесе със себе си бързо изцеляване от тази пандемия и скорошно връщане към обичайното ни ежедневие.

Тази година ние отбелязваме 30 години от възстановяването на дипломатическите отношения между Израел и България и за мен е голяма привилегия да служа като посланик на Израел в тази приятелска държава. И през новата година ще работим за укрепване и разширяване на сътрудничеството между двете страни в множество различни области.

С настъпването на 5781 година бих искал да пожелая на вас и вашите семейства година на радост, просперитет, успех и, разбира се на много здраве.

Нека всички ние имаме Шана това у‘метука!”

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

ноември 2020
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30