Център за еврейско-българско сътрудничество

Бургаска област се включва в Националната кампания „Холокостът- приносът на България в спасяването на евреите”

Център „Алеф” участва в кампанията по покана на областния управител

Община Созопол ще участва в националната кампания „Холокостът- приносът на България в спасяването на евреите”, която се реализира с партньорство на Областна управа-Бургас.  Домакин на първото събитие е град Черноморец.   То се организира от кметство Черноморец и НЧ „Димо Николов- 1908” и ще се проведе на 12.10.2018 г., петък, от 12.00 ч. в  читалището. По покана на областния управител в него активна роля ще изиграе Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

На историческата беседа и представянето на филма „Да помним” са поканени ученици от СУ „Христо Ботев” и жители на град Черноморец.

Трагичните събития и благородството на българския народ в един от най- тъмните години от човешката история ще бъдат показани в документалната лента „Да помним”  на Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф”.

„Да помним” е 30-минутен филмов разказ за бургаските евреи и тяхната изпълнена с превратности съдба. На лентата са запечатани автентични разкази на хора, които споделят своите истории и спомени, факсимилета на архивни документи и фотоси. Филмът изважда от забрава множество достойни личности, които с  действията си са облекчили съдбата на еврейското население в Бургас и не са допуснали депортацията му през 1943 г.

Авторът на филма Алберта Алкалай ще разкаже за неговото създаване и ще запознае присъстващите с реални исторически факти, свързани със съдбата на евреите и спасяването им в България.

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ /ЦЕБС/ е учредена в Бургас неправителствена организация, която си поставя за цел да проучва и популяризира дълбоките културно-исторически връзки между българи и евреи, да развива културните, социалните и икономически връзки с еврейски и израелски институции, фирми и личности, както и да противодейства срещу всяка форма на фашизъм, ксенофобия, тоталитаризъм, антидемократизъм, тероризъм, расизъм и антисемитизъм.

Център „Алеф” има готовност да подкрепи националната кампания „Холокостът- приносът на България в спасяването на евреите” във всички селища от областта, които се включат в нея.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728