Център за еврейско-българско сътрудничество

Никога повече: в Русия помнят „Кристалната нощ“

В Санкт-Петербург беше проведена възпоменателна акция по повод навършването на 76-годишнината от „Кристалната нощ“ от 1938 година, ознаменувала началото на геноцида над евреите, превърнат в държавна политика от германските нацисти.

Руският министър-председател призова „много неща да се осъзнаят и много неща да не се допуснат“.

На кръстовището на Малая Садовая улица и Невския проспект в Санкт-Петербург беше оформена Звездата на Давид, съставена от 50 запалени свещи. С тази акция активисти от движенията „Младежка мрежа против расизма и нетърпимостта“ и „Международно младежко правозащитно движение“ откриха вечерта на 9-ти ноември, неделя мемориална и просветителска акция „Кристалната нощ – Никога повече“. Както предаде радио Свобода, минувачите помагали на активистите да се построят правилно, а приближилите се полицаи им подавали запалки, за да запалват отново гаснещите от вятъра свещи.

Акцията е проведена по повод „Кристалната нощ“ от нощта на 9-ти срещу 10-ти ноември 1938 г., ознаменувала началото на геноцида над европейското еврейство от нацистите и техните помагачи. През предстоящата седмица участниците в акцията в Санкт-Петербург ще проведат срещи със затворници от концентрационните лагери и гета; ще изнесат в училищата лекции за децата, загинали в Холокоста; ще се състои посещение в Музея на Холокоста, създаден през 1997 години от организацията на евреите-инвалиди, затворници от концентрационните лагери; ще бъдат проведени мероприятия, посветени на рядко споменавани жертви на нацистите – цигани, хомосексуалисти, аутисти.

Официална Москва също не забрави за страшната годишнина. Министър-председателят на Руската Федерация Дмитрий Медведев написа на своята страница в социалната мрежа Facebook: „Има дати, които не трябва да бъдат забравяни. Сред тях е и 9-ти ноември 1938 година – Кристалната нощ – погром, сложил началото на катастрофата, наречена Холокост. Милиони хора паднаха в жертва на идеологията за национално и расово превъзходство. Очевидно зло, но то и днес продължава да завоюва ума на хората. Днес е Международният ден на борбата против фашизма, расизма и антисемитизма. Човечеството трябва да осъзнае много неща и много неща да не допусне“.

Източник: http://izrus.co.il

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930