Център за еврейско-българско сътрудничество

Нова инициатива на Център „Алеф” подпомага учебните програми

„Опознай  другия,  за да го разбереш”. Тази перифраза на популярен израз е подходящо мото на най-новата инициатива на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, насочена към учениците в Бургас. В навечерието на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от унищожение в хитлеристките концлагери поглед към историческите факти е повод вниманието да се насочи и към особеностите на еврейския етнос. С тяхното приемане и уважение от страна на българите през многогодишното съвместно съжителство може да се обясни това безпрецедентно в световен мащаб достойно поведение на целия народ.

Именно за да запознае младите хора с историята, традициите и културата на еврейския етнос Център „Алеф” подготвя поредица от  срещи с ученици от различни класове в бургаските училища. По атрактивен начин младите хора ще научат какво отличава евреите от другите нации, от кога и как те са живели по българските земи, какви са техните обичаи и ритуали, как те са участвали в обществения живот на страната, кога и как хората, изповядващи различна вяра, се превръщат в общност, както и интересни факти за живота на еврейската община в Бургас.

На фона на ескалиращи прояви на ксенофобия, антисемитизъм и агресия в съвременното общество вниманието на учениците ще се фокусира върху моралните принципи, толерантността  и достойните прояви на гражданското общество в България.

Образователните срещи се явяват естествен илюстратор на теми в учебните програми за 5 и 7 клас. Те започват от декември тази година и ще продължат и през следващата година, като повечето от тях ще бъдат провеждани в бившата бургаска синагога.

Първата среща е планирана за 13 декември и ще бъде в бившата синагога с ученици от клуба по история в училище „Св. св. Кирил и Методий”. На 15 декември в синагогата ще гостуват петокласниците от на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията”. Образователната инициатива предвижда да обхване близо 100 деца.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31