Център за еврейско-българско сътрудничество

Образователна кампания, посветена на Холокоста и приносът на България в спасяването на евреите започна в Бургаска област

Център „Алеф” се включи в инициативата с представяне на филма „Да помним” в Черноморец

С историческа беседа и представяне на документален филм в град Черноморец стартира кампанията „Холокостът- приносът на България в спасяването на евреите”. Държавната инициатива е в рамките на Комуникационна стратегия на България – приоритет 2, направление 2: 75 -години от спасяването на българските евреи и в памет на депортираните  и унищожени близо 12 000 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот .

На събитието, събрало ученици и граждани на Черноморец в салона на читалище  НЧ „Димо Николов- 1908”,  присъстваха областният управител Вълчо Чолаков и кметът на града Добри Добрев. Специален гост бе Алберта Алкалай – председател на Център  за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, която представи своя филм „Да помним”. Лентата е разказ за еврейската общност в Бургас по времето на Холокоста и предотвратяването на депортацията й към нацистките лагери на смъртта.

Алберта Алкалай сподели как е създаден филма и защо е необходимо да се говори за Холокоста. „Мълчанието за това ужасяващо време е вредно. Трябва да имаме познание за него. Защото само така можем да се противопоставим на проявленията на геноцид и човеконенавист в съвременния свят”, подчерта  тя.

„Нужно е да знаете каква гибелна роля е изиграла  Втората световна война  за човечеството, какво представлява Холокоста и как българският народ е спасил своите съграждани-евреи. Още по-важно е да бъдете добри, да не делите хората по цвят или религия, да помагате на тези, които са в беда. И да помните, че не трябва да се допуска злото да побеждава”, обърна се към децата областният управител Вълчо Чолаков.

Кметът Добри Добрев благодари на Център „Алеф” за активната дейност, насочена към съхраняване на паметта и приобщаване на младите хора към каузата за по-хуманен и мирен свят.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031