Център за еврейско-българско сътрудничество

Образователна кампания, посветена на Холокоста и приносът на България в спасяването на евреите започна в Бургаска област

Център „Алеф” се включи в инициативата с представяне на филма „Да помним” в Черноморец

С историческа беседа и представяне на документален филм в град Черноморец стартира кампанията „Холокостът- приносът на България в спасяването на евреите”. Държавната инициатива е в рамките на Комуникационна стратегия на България – приоритет 2, направление 2: 75 -години от спасяването на българските евреи и в памет на депортираните  и унищожени близо 12 000 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот .

На събитието, събрало ученици и граждани на Черноморец в салона на читалище  НЧ „Димо Николов- 1908”,  присъстваха областният управител Вълчо Чолаков и кметът на града Добри Добрев. Специален гост бе Алберта Алкалай – председател на Център  за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, която представи своя филм „Да помним”. Лентата е разказ за еврейската общност в Бургас по времето на Холокоста и предотвратяването на депортацията й към нацистките лагери на смъртта.

Алберта Алкалай сподели как е създаден филма и защо е необходимо да се говори за Холокоста. „Мълчанието за това ужасяващо време е вредно. Трябва да имаме познание за него. Защото само така можем да се противопоставим на проявленията на геноцид и човеконенавист в съвременния свят”, подчерта  тя.

„Нужно е да знаете каква гибелна роля е изиграла  Втората световна война  за човечеството, какво представлява Холокоста и как българският народ е спасил своите съграждани-евреи. Още по-важно е да бъдете добри, да не делите хората по цвят или религия, да помагате на тези, които са в беда. И да помните, че не трябва да се допуска злото да побеждава”, обърна се към децата областният управител Вълчо Чолаков.

Кметът Добри Добрев благодари на Център „Алеф” за активната дейност, насочена към съхраняване на паметта и приобщаване на младите хора към каузата за по-хуманен и мирен свят.

Свързани публикации

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31