Център за еврейско-българско сътрудничество

Отзвук от церемонията по награждаване на участниците в конкурса „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”

Емоциите от отчитане на конкурса „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов” отшумяват, но церемонията по награждаването, превърнала се в значимо и силно въздействащо събитие продължава да  буди размисли и  да вълнува всички, които присъстваха в бившата синагога.

В Центъра за българо-еврейско сътрудничество пристигат писма с впечатления от инициативата на Център за еврейско-българско сътрудничество.

Предлагаме на вниманието на читателите някои от тях:

Скъпи приятели!

Изказвам Ви своята искрена благодарност, че ме направихте съпричастен на едно изключително, човешко,  трогателно събитие, организирано от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. Бях наистина впечатлен от създадената атмосфера на взаимно уважение и признание, несрещани често, особено напоследък по нашите географски ширини. Мисля си, че това са истинските човешки отношения и прицелът ви към темата за Първата световна война е наистина много точен. Защо ли? Освен, че младото поколение се докосва към тези болезнени времена и разтърсва съзнанието си чрез подвига на прадедите ни. Именно войната в онези времена е мястото,  където хуманността, колкото и абсурдно да звучи това, получава ръст и надделява над всякакъв вид човешко безумие. А това не бива да е така…хуманността трябва да се възпитава!

Има и още нещо! Казват, че търпимостта или може би поносимостта между различните етноси, религии или вероизповедания е основна човешка добродетел. Но по-високият морал и етика носи в себе си  нещо още по-голямо – това е милосърдието. А то се проявява там, където се намира критична точка – между живота и смъртта. Спасението е да носим милосърдието в себе си завинаги!

Ето защо оценявам темата и присъствието на организираното от вас събитие толкова високо!

Бъдете здрави! И успех!

Галентин Влахов

Здравейте,

Благодаря Ви за информацията и за поканата! Много се радвам, че имах възможността да участвам в конкурса. За съжаление, поради здравословни причини утре няма да мога да присъствам на церемонията по обявяване на победителите, но с интерес ще продължавам да следя всички новости във Вашия сайт.

Ще се възползвам от случая, за да Ви поздравя тук за всичко, което правите в името на сътрудничеството и приятелството между българите и евреите. Специални поздравления и благодарности за литературния конкурс, който превръщате в традиция! Тази родолюбива кауза, от една страна, дава шанс на младите хора да изкажат своето мнение по важни въпроси, които засягат цяла България, и да заявят своята активна гражданска позиция, а от друга страна, ни припомня за миналото, което не бива да забравяме, защото участието предполага познаване на историята. Подобни мероприятия ми дават надежда за доброто бъдеще на нашата родина.

С уважение,

Стоян Гечков

ученик в Национална търговска гимназия – Пловдив

CCF23122014_00001

CCF23122014_00000

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031