Център за еврейско-българско сътрудничество

Отзвук от церемонията по награждаване на участниците в конкурса „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”

Емоциите от отчитане на конкурса „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов” отшумяват, но церемонията по награждаването, превърнала се в значимо и силно въздействащо събитие продължава да  буди размисли и  да вълнува всички, които присъстваха в бившата синагога.

В Центъра за българо-еврейско сътрудничество пристигат писма с впечатления от инициативата на Център за еврейско-българско сътрудничество.

Предлагаме на вниманието на читателите някои от тях:

Скъпи приятели!

Изказвам Ви своята искрена благодарност, че ме направихте съпричастен на едно изключително, човешко,  трогателно събитие, организирано от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. Бях наистина впечатлен от създадената атмосфера на взаимно уважение и признание, несрещани често, особено напоследък по нашите географски ширини. Мисля си, че това са истинските човешки отношения и прицелът ви към темата за Първата световна война е наистина много точен. Защо ли? Освен, че младото поколение се докосва към тези болезнени времена и разтърсва съзнанието си чрез подвига на прадедите ни. Именно войната в онези времена е мястото,  където хуманността, колкото и абсурдно да звучи това, получава ръст и надделява над всякакъв вид човешко безумие. А това не бива да е така…хуманността трябва да се възпитава!

Има и още нещо! Казват, че търпимостта или може би поносимостта между различните етноси, религии или вероизповедания е основна човешка добродетел. Но по-високият морал и етика носи в себе си  нещо още по-голямо – това е милосърдието. А то се проявява там, където се намира критична точка – между живота и смъртта. Спасението е да носим милосърдието в себе си завинаги!

Ето защо оценявам темата и присъствието на организираното от вас събитие толкова високо!

Бъдете здрави! И успех!

Галентин Влахов

Здравейте,

Благодаря Ви за информацията и за поканата! Много се радвам, че имах възможността да участвам в конкурса. За съжаление, поради здравословни причини утре няма да мога да присъствам на церемонията по обявяване на победителите, но с интерес ще продължавам да следя всички новости във Вашия сайт.

Ще се възползвам от случая, за да Ви поздравя тук за всичко, което правите в името на сътрудничеството и приятелството между българите и евреите. Специални поздравления и благодарности за литературния конкурс, който превръщате в традиция! Тази родолюбива кауза, от една страна, дава шанс на младите хора да изкажат своето мнение по важни въпроси, които засягат цяла България, и да заявят своята активна гражданска позиция, а от друга страна, ни припомня за миналото, което не бива да забравяме, защото участието предполага познаване на историята. Подобни мероприятия ми дават надежда за доброто бъдеще на нашата родина.

С уважение,

Стоян Гечков

ученик в Национална търговска гимназия – Пловдив

CCF23122014_00001

CCF23122014_00000

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031