Център за еврейско-българско сътрудничество

ПАВЕЛ ГЕРДЖИКОВ

Павел Герджиков е роден на 5 юни 1906 г. в Шумен. Баща му Димитър Герджиков известно време е началник на Българската земеделска банка в Шумен и Горна Оряховица. Майка му Стефана е учителка, директор на прогимназия. Завършва Първа мъжка гимназия в София с пълно отличие. Записва да учи в Медицинския факултет на Софийския университет, който завършва през 1932 г. с две специалности – обмяна на веществата и вътрешни болести. Работи в Университетската терапевтична клиника в София. Специализира в Германия.

През 1939 година Герджиков се завръща в България. Владее изключително добре немски език и не се колебае да се представя за немски офицер, когато по-късно през войната участва в нелегална дейност и укрива евреи, подсигурявайки им фалшиви документи.

Павел Герджиков става виден столичен лекар, офицер от  българската армия, директор на военната болница в София. Живее сам с една стара леля и една прислужница.

До началото на Втората световна война неговата практика и кариера се развиват много бързо. Благодарение на това, че е лекар на Александър Белев – комисаря по еврейските въпроси, използва какви ли не хитрости, които в повечето случаи се увенчават с успех, спасява познати и непознати за него евреи.

През май 1943 година, когато на евреите е наредено да напуснат София, Герджиков предлага убежище на приятелите си – семейство Леви – Авраам, съпругата му и двете дъщери тинейджьрки – Ерика и Яел.

Семейството е скрито зад фалшива стена в апартамента на д-р Герджиков. Остава там до януари 1944 г. През този период д-р Герджиков се грижи за всичко, осигурява храна и дрехи на семейството в нелегалност. През януари 1944 г. при бомбардировките на София Ерика е ранена и той я завежда в болница. За семейството намира убежище в село Герман край столицата, където то остава до октомври 1944 г. Д-р Герджиков поддържа връзка с тях и ги посещава с велосипед поне веднъж седмично.

Ерика Леви, която по-късно става негова съпруга, си спомня: „… и през България за към Полша започнаха да минават вагоните с тракийските и македонските евреи. Павел беше планирал да отиде до вагоните, за да се опита да спаси хора. Един ден решава да отиде с болничната камионетка на Червения кръст и да спре влак в качеството си на военен лекар. Разузнава от българската полиция къде ще спрат. Оставя камионетката си на шофьора и с вярната си медицинска сестра се упътват към вагоните за добитък. Прави го под предлог, че ще раздава лекарства и иска да провери дали няма тиф. Според здравните правила на Червения кръст от влаковете е можело да се свалят болни. Използвал е и мощния си глас и офицерски пагони. Полицаите отварят вратите. Пред очите му – жени, деца и старци. Гладни, измъчени до смърт, говорят само гръцки и испански. Решава да свали само децата, за да ги вземе в болницата. Обяснява – „за контрол”. Със сила откъсва от обятията на изумените майки пет деца. Сред тях има тригодишно момиченце, едно 6-годишно момче от друг вагон и три момчета на по 6-8 години, които се разбягват и едно от тях пак се връща във вагона. Крясъци и плач, страх и неразбория. Сестрата започва да раздава лекарствата и четирите /или петте/ деца се довличат в камионетката. Зная, че момиченцето е със счупена ръка. Зная, че това дете беше предадено на едно познато бездетно семейство, което, както по-късно узнах, е било щастливо да го отгледа като свое. Те бяха много благодарни на доктора. Това беше голяма тайна, която само аз и баща ми знаехме, и то не с подробности.”

След края на войната д-р Герджиков е осъден от Народния съд и изпратен в трудов лагер. Умира през 1985 г.

На 29 януари 1980 г. Световният мемориален център на Холокоста ЯД ВАШЕМ в Йерусалим присъжда на д-р Павел Герджиков титлата „Праведник на света”.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« юли    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31