Център за еврейско-българско сътрудничество

Пазител на паметта

Верен на идеята си да спасява от забрава събития и хора, които са пример за човешка доблест и морал, Център за еврейско-българско сътрудничество ви кани на официален ритуал за връчване званието „Пазител на паметта”. Отличието е учредено от ЦЕБС „Алеф“ през 2018 година. То се връчва за съхраняване и популяризиране на историческата памет за примери за проявен хуманизъм и толерантност. Ритуалът ще се състои на 9 май 2019 година от 17 часа пред Мемориала на благодарността в градското пространство „Толерантност“ /до сградата на Община Бургас/.

Да бъде своеобразен възкресител на паметта е една от каузите на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” в Бургас. Само преди година „Алеф” изгради Мемориал на благодарността в знак на признателност към смели и доблестни граждани на Бургас, които в мрачните години на Втората световна война са се противопоставили на волята на Хитлер и държавните директиви за депортиране и унищожаване на българските евреи.

Първите носители на званието са кметът на Община Бургас Димитър Николов като наследник на д-р Дянко Пръвчев, кмет на град Бургас през 1943 г, предотвратил депортацията на бургаските евреи към лагерите на смъртта. Високото отличие е израз на признанието на ЦЕБС Алеф, че Бургас и днес е град на толерантността.

 

 

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930