Център за еврейско-българско сътрудничество

Паметник в столицата ще напомня за деца, загубили живота си във време на геноцид и репресии

Мемориалът ще бъде посветен и на невинно убитите 3000 еврейски деца от Вардарска Македония и Беломорска Тракия по време на Холокоста

Паметник в Борисовата градина ще напомня за децата – жертви на геноцид и репресии в България. В основата на идеята е инициативен комитет от видни интелектуалци и общественици, сред които писателят и режисьор Анджел Вагенщайн, активен участник в съпротивителното движение по времето на Втората световна война и радетел на  паметта  за миналото.

Инициативният комитет е събрал данни за около 200 убити деца в България в периода 1923 – 1944 година, както и за други 3000, загинали при депортацията на еврейските семейства от  Вардарска Македония и Беломорска Тракия през България в хитлеристките концентрационни лагери на смъртта през 1943 година.

Варварството, особено спрямо деца, не може да бъде оправдано под каквато и да е форма. До този момент на загиналите през различните режими деца не е отдавана специална почит.  Този паметник, макар и малък, ще пази паметта за невинните невръстни жертви на злокобните времена и ще буди размисъл за бъдещето.

Инициативният комитет набира средства за изграждане на паметника чрез благотворителни прояви. Очаква се всеки момент да бъде дадена виза за това. Мястото му ще бъде край езерото зад Братската могила в Борисовата градина в столицата.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930