Център за еврейско-българско сътрудничество

Папа Франциск: Безразличието е недопустимо, а паметта е задължителна

„Пред тази огромна трагедия, безразличието е недопустимо, а паметта е задължителна. Всички сме поканени да останем в минутно мълчание и молитва, казвайки всеки в сърцето си: никога повече“. Това призова папа Франциск на неделната молитва в навечерието на 75-годишнината от освобождаването на нацисткия лагер Аушвиц-Биркенау.

На аудиенция за делегация от Центъра „Симон Вейзентал“, ангажиран от години в борбата срещу всяка форма на расизъм и омраза към малцинствата, папата отново осъди всяка форма на антисемитизъм и призова да „сеем мира, да култивираме заедно почвата на братството, преди всичко пред варварското възобновяване на антисемитизма“.

Същевременно папа Франциск не скри своето безпокойство за увеличаването „в много части на света, на егоистичното безразличие, чийто единствен интерес е личното удобство: докато всичко е наред, животът върви добре, но когато нещо не върви, тогава се пораждат гнева и злобата“. Оттук и неговия призив „да се отиде до корена на проблема, защото „само чрез интеграцията, проучването и разбирането на другия, можем най-много да се защитим“: „За да се справим с проблема на антисемитизма в основата, трябва да се ангажираме с обработването на почвата, в която расте омразата, посявайки мира“.

Припомняйки богатото общо духовно наследство между евреи и християни, Франциск посочи и конкретни действия: “Днес, ние сме призовани преди всичко да не се дистанцираме и да не изключваме, а да застанем близо до другите и приобщаваме; не да подкрепяме силовите решения, а да предприемем инициативи на съпричастност: Да помним миналото и да вземем присърце страдащия: само така ще можем да култивираме почвата на братството“.

Източник: https://www.vaticannews.va/

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« юли    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31