Център за еврейско-българско сътрудничество

Победителката в петия конкурс на „Алеф” Моника Митова представя България на световен екологичен форум

Международният конгрес за околна среда и лидерство в Израел тази година се фокусира върху замърсяването с пластмаси

За  втора поредна година победителят в националния литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от  Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” ще замине за Израел. Носителката на първа награда от тазгодишното, пето издание на конкурса Моника Митова от Благоевград ще отпътува на разноски на организаторите за  Херцлия, където ще участва  в Международния конгрес за околна среда и лидерство  от 10 до 17 август.

Конгресът събира млади хора от различни континенти, като ги обединява под мотото: „Бъдещето е наше и е наш дълг да направим света по-добро място за живеене”. Освен, че тази година ще дискутират по темата „Зависимостта  от пластмасите и  замърсяването с тях”, ще анализират ситуацията в отделните страни и ще търсят оптимални варианти за справяне с този  глобален проблем, участниците във форума в пряко общуване ще се докоснат до разнообразието от традиции и култури на различните нации, ще изградят мостове на приятелство и основи за бъдещо сътрудничество.

Целта на  форума за млади лидери в Хакфар Хайарок, Херцлия, Израел  е да предизвика  креативността на младежите от  различни страни, като ги накара да се фокусират върху  важни за човечеството теми и проблеми и да търсят своето място в решението  им,  да  поемат отговорността  за бъдещето си и това на света. През 2017 година участниците в конгреса обсъждаха начините за справяне със  световната водна криза и заплахата от ядрена война, като наблягаха на превантивните мерки, които могат да бъдат взети да не се стигне до световни катаклизми. България бе представена от Мануил Касабов от Русе, победител в четвъртото издание на литературната надпревара на „Алеф”. Участието на лауреатите става възможно благодарение на фондация „Роналд  С. Лаудер” чрез съдействието на нейния представител за България Бека Лазарова.

Близо два месеца преди отпътуването, предвкусването на изживяването в Израел ентусиазира десетокласничката от Езиковата гимназия в Благоевград. Тя вече събира информация по темата на конгреса и същевременно обмисля най-добрия начин да представи България пред участниците от другите страни. След завръщането си Моника ще сподели своите впечатления на сайта на „Алеф”.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad

VI Национален литературен конкурс

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031