Център за еврейско-българско сътрудничество

Представиха филма „Да помним” на Международна конференция в СУ

Алберта Алкалай представи Център „Алеф“ на значимия научен форум „75 години. Незабравените лица на спасението“

Международна научна конференция „75 години. Незабравените лица на спасението“ се провежда в  Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Форумът е организиран от Исторически факултет и Философски факултет, с помощта на Посолството на държавата Израел в България, Организация на евреите в България „Шалом“, Българското делегация в МАВХ и Институт Израел във Вашингтон

Конференцията се провежда в четири дискусионни панела:„Спасяването на българските евреи – поглед отвън“, „Българо-еврейски срещи в историята и лицата на Спасението”, „Възприятия за Холокоста и българската еврейска общност след Втората световна война“ и „Студентски гледни точки за Холокоста“.

Изложението на д-р Моше Мосек от Израел се концентрира върху изясняване на въпроса защо само в България бе възможно спасяването на цялата еврейска общност по време на Втората световна война.  Върху темата „Българската православна църква и спасяването на българските евреи – факти, мотиви и изводи“говори д-р Шломо Шеалтиел.

Алберта Алкалай – председател на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ – представи пред участниците в конференцията документалната филмова лента за спасителите на българските евреи в Бургас „Да, помним“. Тя разказа как е създаден филма, който изважда от забрава малко известни факти за еврейската общност в града и хората, които не са се  уплашили да отстояват човешките  ценности във времето на Холокоста,  и сподели инициативите на център „Алеф” за съхранение на историческата памет и приемствеността и през поколенията.

Сред  основните  лектори на форума са университетски преподаватели, учени от БАН, специалисти по история.

Специално време е отделено на младите хора – студенти от Историческия факултет, които представят свои изследвания и разработки.

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930