Център за еврейско-българско сътрудничество

Представиха филма „Да помним” на Международна конференция в СУ

Алберта Алкалай представи Център „Алеф“ на значимия научен форум „75 години. Незабравените лица на спасението“

Международна научна конференция „75 години. Незабравените лица на спасението“ се провежда в  Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Форумът е организиран от Исторически факултет и Философски факултет, с помощта на Посолството на държавата Израел в България, Организация на евреите в България „Шалом“, Българското делегация в МАВХ и Институт Израел във Вашингтон

Конференцията се провежда в четири дискусионни панела:„Спасяването на българските евреи – поглед отвън“, „Българо-еврейски срещи в историята и лицата на Спасението”, „Възприятия за Холокоста и българската еврейска общност след Втората световна война“ и „Студентски гледни точки за Холокоста“.

Изложението на д-р Моше Мосек от Израел се концентрира върху изясняване на въпроса защо само в България бе възможно спасяването на цялата еврейска общност по време на Втората световна война.  Върху темата „Българската православна църква и спасяването на българските евреи – факти, мотиви и изводи“говори д-р Шломо Шеалтиел.

Алберта Алкалай – председател на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ – представи пред участниците в конференцията документалната филмова лента за спасителите на българските евреи в Бургас „Да, помним“. Тя разказа как е създаден филма, който изважда от забрава малко известни факти за еврейската общност в града и хората, които не са се  уплашили да отстояват човешките  ценности във времето на Холокоста,  и сподели инициативите на център „Алеф” за съхранение на историческата памет и приемствеността и през поколенията.

Сред  основните  лектори на форума са университетски преподаватели, учени от БАН, специалисти по история.

Специално време е отделено на младите хора – студенти от Историческия факултет, които представят свои изследвания и разработки.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728