Център за еврейско-българско сътрудничество

Послание на писателката Вивиана Асса към участниците в VІІ конкурс на „Алеф“

Един от подаръците, които получиха финалистите в VІІ-я литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, бе книгата на Вивиана Асса „Моят Шабат“. Тя е увлекателен разказ за стария Бургас, приютил различни етноси и представлява красив, правдив и емоционален взор към човешките ценности, които правят уникален всеки човешки живот. Към книгата писателката бе добавила свое специално обръщение към младите автори.

Ето какво гласи то:

Скъпи участници в конкурса: „Аз съм един от тях – Българските праведници на Света“, организиран от АЛЕФ,

Позволих си да се обърна така фамилиарно към вас, защото няколко дни бяхме почти денонощно заедно, чрез вашите съчинения, естествено. И съм честна пред вас – от най-перфектно написаните работи, до най-несръчно излетите слова, всички предизвикаха у мен разтърсващо чувство, което нерядко насълзяваше очите ми. И, уверявам ви, скъпи момчета и момичета, това не е единствено заради вълнуващата тема, избрана и формулирана много сполучливо от организаторите, а защото вие всички успяхте да вникнете в драмата на проблема. Скъпи деца,  поздравявам ви!

Вие успяхте да изпълните най-важното условие в задачата си да напишете художествен текст.  А то е: ръката на ума да се хване за ръката на сърцето и заедно да обходят читателя, да следват тръпките на кожата, след ручейчетата на кръвоносната ти система, да търчат след ритъма на барабаните на сърцето, покрай спирането на дъха в дробовете, и после да се изкачат до най-вълнуващата гледка: замъгляването на погледа ти… и  така заедно да покорят  душата ти…  Позволих си да се изразя прекалено метафорично, тъй като бях поканена от организаторите да направя Уъркшоп, както е модно да се изразявате днес или едно нагледно упражнение по творческо писане. Но Кови-19 ни попречи. То, разбира се, днес е на ход и има право. Така, че изчитайки вашите творби, искам да ви дам един съвет, който много ще ви послужи в живота. Навремето, като прохождаща журналистка и аз имах късмета да бъда посъветвана от един много важен за мен човек. Чуйте го:

Един от най-големите стилисти в литературата Гюстав Флобер е казал: „Епитетът убива метафората!“  И за да се убедите в правотата на Флобер ви съветвам да вземете един добре подострен молив и да зачеркнете сравненията в изречението, където са повече от едно. Ще видите, че някъде ще изтриете всички и ще сложите друго, още по-подходящо… Всеки изкушен от словото човек, и най-талантливият, страда от тази слабост. Защото няма по-изящно нещо от простотата. Тя намира най-прекия път към душата. А пътят е измамен. Не знаеш къде ще те отведе. Спомнете си къде закара горската пътека изгладнелите Хензел и Гретел. В къщурка от шоколад и покрив от палачинки, но това се оказа леговището на баба Яга…  И после серпантината, по която трябваше да се спуснат до бедната, но сигурна колиба на техния бащин дом… Толкоз от мен.

Ще бъда щастлива, приятели мои, ако някой от вас обикне думите и след време стане голям писател. Във вас има потенциал. Но дори и да се занимавате с нещо друго, съм убедена, че ще го правите добре и няма да посрамите човечността в себе си! Желая ви успех! Обичам ви!

Вивиана Асса

 

Свързани публикации

Дигитална книга

Ad

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031