Център за еврейско-българско сътрудничество

Посланикът на Израел отдаде почит на бургаските спасители

В Бургас  посланикът на Израел Н. Пр. Йорам Елрон посети мемориалния паметник на благодарността, изграден от Център за еврейско-българско сътрудничество  „Алеф” в знак на признателност към  достойни бургазлии, спасили своите съграждани евреи от унищожение  през жестоките години на Холокоста.  Н. Пр. Йорам Елрон бе в морския град на официална визита на 12 октомври 2020 г.

Каква е историята на този паметник, кои са хората, които са оставили имената си в аналите на Бургас като град на толерантността, как се пази паметта за тях и за събитията, превърнали се в еталон за човечност разказа на госта председателят на „Алеф” и потомка на спасени евреи Алберта Алкалай.

Посланикът се срещна с трима лауреати в седмия литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център Алеф, бургаските ученици: Атанас Хрисулев, Алиша Задикян, Константин  Атанасов .  Дипломатът  изрази пред тях своята радост и удовлетворение от това, че пазят паметта за уникалния акт на спасяване на българските евреи. „Вие сте мостът между миналото и бъдещето и истинските посланици на хуманизма”,   изтъкна той и им отправи покана да посетят Израелското посолство.

Г-н Елрон се запозна и с Димитрина Русинова, преподавател по история от ППМГ „Акад. Никола Обрешков” Бургас. Тя е  преминала обучение в  мемориалния комплекс Яд Вашем, Израел, по специална междудържавна българо-израелска програма. Преподавателката сподели пред посланика дълбоката следа, която е оставил в нея този изключителен музей и как видяното и наученото в него спомага часовете по история да бъдат различни и въздействащи за българските ученици.

Посланик Елрон положи цветя на мемориала в знак на признателност към бургаските спасители.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031